Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-10 15:22:00

László Imre: 164 fekvőbeteg intézet helyett 90-100 elég lenne

Újabb változások jöhetnek az egészségügyben - az Országos Kórházi Főigazgatóság által kiadott dokumentum szerint hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, és további 13 intézményben nem végeznének műtéti beavatkozásokat, ráadásul 2500 aktív kórházi ágy is megszűnne. A DK-s politikus szerint már 10 éve mondják, hogy rendet kellene tenni a fekvőbeteg-ellátás kapcsán.

Kettős érzései voltak László Imrének, Újbuda polgármesterének a dokumentum kapcsán.​ A DK egészségpolitikusa az ATV Startban elmondta, hogy 10 éve mondják, hogy rendet kellene tenni a fekvőbeteg ellátás kapcsán.

Arra a felvetésre, hogy csak nappal lehet szülni bizonyos helyeken, felkapta a fejét, mivel ilyen esetben is felléphet komplikáció, szükséges műtéti lehetőséget biztosítani.

Az egészségügyi ellátás egy rendszer. Az alapellátás, járószakellátás, fekvőbeteg-ellátás, rehabilitáció és prevenció egyben kezelendő, nem lehet egy-egy elemét kihúzni, mert az egész megborul - hangsúlyozta László Imre.

A háziorvosok nem ügyelnek, az alapellátás ügyeletét különböző egészségügyi vállalkozások látják el, akik a napi rutinban, mint a háziorvosok, nem vesznek részt. Ezért László Imre jónak tartja, hogy a mentőszolgálat döntse el, hogy ügyeletre kell menni vagy mentőt küld. A politikus szerint az OMSZ-nek gyakorlata van a sürgősségi ellátásban, ezt nem érdemes megkérdőjelezni.

A 2500 kórházi ágy megszűnése kapcsán megjegyezte, hogy a kiszivárogtatás nagyon szerencsétlen dolog, mivel növeli a bizonytalanságot. Magyarországon jelenleg 164 fekvőbeteg gyógyintézet van, László Imre szerint ez indokolatlanul sok. 90-100 kórház nagyobb biztonsággal, szakmai színvonallal el tudja látni az országot - vélekedett.

A DK egészségpolitikusa szerint az a baj, hogy a kiszivárgott anyagot titkosították, nem hozták nyilvánosságra, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés nem történt meg.

Azt is megjegyezte, hogy ez a betegeket érdekét is szolgálja, nem egy elkapkodott dolog, hanem a tudomány által biztosított lehetőség, egy epehólyag műtét után nem kell heteket feküdni a kórházba, este már haza lehet menni.

Radikális átalakítás vár a kórházakra?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink