Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-08 16:31:00

Ellenzéki csodafegyver vagy gumicsont? – Így látják kormányoldalon a Fudan-ügyet

Elviheti-e a nyár, a foci EB és Covid-alóli felszabadulás a fókuszt a Fudanról, és kijöhet-e a kormány win-win-re a Karácsony Gergely által dominált Fudan-ellenes kampányból? Mi lehet a “visszafordíthatatlan” pont a kínai egyetem ügyében? Kormány-közeli forrásaink mondták el az álláspontjukat.

Egy kormányközeli forrásunk szerint „gumicsont” is lehet még a végén a Fudan, most az látszik, hogy Karácsony Gergely “beleszeretett” az ügybe, mert ezzel nap mint nap lehet foglalkozni, tüntetni, kampányolni.

Egyelőre van egyfajta tanácstalanság, hogy szeptemberben is “vivő” lesz-e még a Fudan ügye, “nem dőlt még el, hogy ez olyan jó téma-e, ami végig a kampányban kitart, amire hosszabb távon tömegtüntetéseket lehet szervezni ‒ mondta munkatársunknak egy kormányközeli szakértő a politikai közbeszédet jelenleg uraló Fudanról, arról, hogy a kínai egyetemi kampusznak a kormány számára már megnyerhetetlen ügye kihozható-e még win-winre jövő tavaszra.

Egy másik kormányzati forrásunk szerint “ez nem fekete-fehér” kérdés, figyelni kell, hogy a Fudan mennyire aktivizálja a társadalmat, vagy megmarad rétegtémának.

Hátrálásban?

Arra, hogy kommunikációs fronton a kormány valóban „hátrálásban van”, egy másik kormányzati ember azt mondta: nem tud róla, hogy a kormányban hétfő estig szóba került volna a parlament előtt lévő Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról és a vagyonjuttatásról szóló és lényegében zárószavazásra váró törvényjavaslat visszavonása. (De a Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslat is érinti a Fudant, már a helyrajzi számok is ott vannak, ez kirajzolja, hogy pontosan mely területen épülne a kampusz.) Ilyen súlyú kérdésben nyilván kormányzati szinten kellene dönteni - jegyezte meg.

A kormányzati szakértő forrásunk szerint a Fudan Alapítványról illetve a vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslatban foglaltak “még semmi véglegeset” nem jelentenek, adott esetben a vagyonjuttatás ellenére sem. “Az alapítói jogok átruházása a Fudant fenntartó alapítvány kuratóriuma számára lenne az a pont, ami után már nem igazán lehetne visszafordítani a folyamatot” - mondta, szerinte a magyar kormánynak onnantól nem lenne irányító befolyása.

Azt forrásaink elismerték, hogy a Diákvárosban épülő Fudan-kampuszt az ellenzék tudja ideológiai, (lásd kommunistázás, keleti nyitás) és pénzügyi (eladósodás, több száz milliárdos hitelfelvelvétel) szempontjából támadni, az utcák átnevezése ugyanakkor figyelemfelkeltő, de kétséges sikerű akció volt a “tömeghatás szempontjából”.

Forrásaink szerint a kormánykommunikáció a kormányzat által sikeresnek elkönyvelt járványkezelésnek köszönhetően - “legyőztük a harmadik hullámot”, az elsők között vagyunk az átoltottságban - a Fudan ügye akkor sem jár szignifikáns szimpatizánsvesztéssel és imázskárral, ha a vidéki Magyarország is értheti azt az üzenetet, hogy a vidéki egyetemistáknak biztosítanának a Diákvárosban olcsó 10-12 ezer kollégiumi férőhelyet és ezt veszélyezteti a kínai Fudan Egyetem, amin ráadásul elitképzés folyik majd és több milliós lesz a tandíj.

Önmagában azzal, hogy mekkora lesz a Diákváros, hogy ott 8000 vagy 10 ezer kollégiumi férőhely lesz-e, azaz “a négyzetméterszámokkal” hatalmas tömegeket nem valószínű, hogy az utcára lehet vinni - mondta a kormányközeli szakértő.

Kormányközeli forrásunk szerint a vidéki Magyarország esetében is a tendenciát kell figyelni és elemezni, és mivel „most tört ki a nyár”, az emberek felszabadultak, nyaralni akarnak, „máshol van a közéleti fókuszuk”. A Fudanról szóló kommunikációs csata szempontjából jelentőséget tulajdonít a foci-EB-nek is, ami június 11-én veszi kezdetét, és Budapest teljes nézőszámot lehetővé tévő meccseket “vállalt”.

A kormányközeli forrásunk felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fudan ügye, amit Karácsony Gergely az ellenzéki oldalon, a miniszterelnök-jelölti kampánya meghatározó elemévé emelt, valódi versenyt indukálhat a többi miniszterelnök-jelölttel, “itt jöhet egy Karácsony vs. Dobrev rivalizálás”, mert úgy tűnik, nagy előnyre tett szert a főpolgármester. Karácsony Gergely a nyírtassi videóval bejelentkezett, de a valódi látványos kampány-entrée-ja a szombati Fudan-tüntetés volt a Kossuth téren, “ahol Dobrevet és Gyurcsány Ferencet nem nagyon lehetett látni” ‒ jegyezte meg forrásunk. Dobrev miniszterelnökjelölti kampányának a belendülése a főpolgármestert gyengítheti - vélte. Forrásunk ennek egy kisebb jelét látja már abban is, hogy noha DK, Gyurcsányék megígérték, hogy a Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely által indított Fudan-konzultációhoz Budapest bizonyos pontjain sátrakat állítanak fel, ez elmaradt, így az online konzultációs részvétel dominálhat.

Forrásaink szerint az utcák átnevezésén túl a ’89-es Tienanmen téri vérengzésre, a kommunista diktatúrára, a gyarmatosításra való utalással úgy tűnik, hogy Karácsony Gergely egy új és szélesebb frontot is nyitott; most már nemcsak a kormánnyal harcol, a kínai diplomáciával is konfrontálódott. A Fideszben azt remélik, hogy ennek a közvélemény előtt az lehet az üzenete, hogy Karácsonyék úgymond „nem tárgyalnak, nem beszélgetnek, hanem élből utasítanak el mindent” ‒ vélekedett idézett forrásunk, aki szerint azt viszont értik az emberek - amit Palkovics László is rendre hangoztatott -, hogy a világ 34. legjobbjának rangsorolt kínai egyetemről, azaz „oktatasiparról”, a világ tudományos vérkeringesébe való bekapcsolódásról lenne szó, Nobel-díjas professzorokkal, ráadásul “még semmi nem dőlt el”.

Így látják a Fideszben és így látja Karácsony

Mindenesetre a Mandinernek adott interjújában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány részéről támogatni tudnak egy népszavazást a Fudan ügyében. Kormány-közeli forrásaink azt remélik, hogy ez „kifogja a szelet” Karácsonyék vitorlájából. Szerintük az sem von le a bejelentés kommunikációs súlyából, hogy Gulyás Gergely mindezt másfél év múlvára, 2023-ra teszi, azaz körülbelül a választások után egy évvel lehetne referendum ezek szerint. Erre viszont Karácsony Gergely mondta azt a hétfői Egyenes beszédben, hogy nem a kormány engedélye kell a népszavazáshoz, és ha vannak is olyan kizáró okok, minthogy nemzetközi szerződés esetében nem lehet referendumot kezdeményezni vagy más jogi szempont, a főpolgármester azt érzékeltette, hogy meg fogják oldani, sőt, országos népszavazásban gondolkodik. De nem „a népszavazás a lényeg” szerinte, hanem a Fudan - és mindennek, amit a kínai egyetem szimbolikusan képvisel szerintük, az elutasítása.

Korábban a Kormányinfón az ATV kérdésére, hogy lehet-e a Fudanról helyi, fővárosi népszavazást kezdeményezni - Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester jelentette be előtte Karácsony Gergellyel, hogy helyi vagy fővárosi refendumot akarnak - Gulyás Gergely azzal reagált: “Az önkormányzat hatáskörébe tartozó, valamint nemzetközi szerződést nem érintő kérdésben lehet népszavazást tartani”. De mint mondta, nem akarja a választási bizottság döntését megelőlegezni.

Forrásaink szerint épp azzal, hogy Gulyás Gergely és az összes kormányzati megszólaló arról beszél, hogy még csak a tervezőasztalon vannak a Fudan-elképzelések, a hitelfelvételről sem lehet semmi konkrétumot tudni, legfeljebb másfél év múlva lesznek konkrétumok (Schanda Tamás, ITM államtitkár a Parlamentben hétfőn már kétéves folyamatról beszélt) - egy országos Fudan-népszavazás esetén a tömegmozgósító erő kérdéses lenne, “hiszen nincs is miről beszélni”.

"Ha Budapestnek nem kell Debrecen majd meg fogja építeni"

Egy budapesti népszavazásról (ezt Karácsony Gergely őszre prognosztizálta az Egyenes beszédben) forrásaink azt mondják, ugyanazok a szempontok érvényesek jogilag és az előkészítő fázis miatt is, mint az országosra. Itt ugyanakkor a felmérések is ezt mutatják, lényegesen nagyobb lehet a Fudan elutasítása arányaiban, mint országosan. De ha egy budapesti népszavazáson azt mondanák, hogy a Fudan Budapestnek nem kell, akkor erre lehet azt mondani, hogy „rendben, majd Debrecen meg fogja építeni” a világ 34. helyen jegyzett elit egyetemét - fogalmazott kormányközeli forrásunk azzal: “lássuk előbb a konzultáció eredményét”.

Arra, hogy mi következik a konzultációból, ami esetleg a kormányra nézve “kötelező” lenne, a Gulyás-bejelentéssel reagáltak. Azzal, hogy a kormány is támogat egy népszavazást, 2023-ban. Az emberek véleménye fontos, de egy fővárosi konzultációra “azért nem lehet úgy hivatkozni, hogy az ország véleménye” - mondta végül forrásunk.

Ajánlom

További belföldi híreink