Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-02 18:56:00

Matolcsy 12 pontban bírálta a kormányt, a Pénzügyminisztérium reagált

Hosszú cikkben foglalta össze Matolcsy György, hogy szerinte mit nem végzett el a kormány az elmúlt tizenegy évben. A jegybank elnöke ír az egészségügy, az oktatás és a demográfia terén elmaradt átfogó változásokról is. A DK gazdasági tanácsadója szerint az írás valójában az elmúlt évek kudarcairól szól, a felelősök megnevezését viszont hiányolja. Az ATV Híradó riportja.

Elmaradt a felsőoktatás és a közlekedési infrastruktúra teljes megújítása - többek között erről is ír Matolcsy György abban az elemzésében, amely a Növekedés.hu oldalon jelent meg hétfőn. A Magyar Nemzeti Bank elnöke tizenkét pontban gyűjtötte össze, hogy szerinte 2010 után milyen területek maradtak kihasználatlanul a gazdaságpolitikában. Ezek között szerepel a nemzeti jövőkép közös elfogadása, az egészségügy megújítása és egy fejlett egészségipar felépítése, illetve a teljes népesedési fordulat és egy átfogó tehetségfeltáró-program bevezetése.

"Itt alapvetően nem is a szakmai kérdést tartom az elsődlegesnek politikai szempontból, hanem azt, hogy Magyarország gazdaságpolitikájának az alakításában kinek van nagyobb befolyása. Matolcsy Györgynek vagy Varga Mihály pénzügyminiszternek"

- mondta Nagy Attila Tibor politikai elemző.

Deák Dániel szerint a Matolcsy és Varga közti nézeteltérés és szemléletbeli különbség mindig is jellemző volt, de, ahogy fogalmazott, a magyar gazdaságpolitikát ez vitte előre.

"A végső eredmény egyébként az lett, hogy a magyar gazdaság válságállóvá vált, tehát, hogy ha megnézzük a legfrissebb GDP adatot az első negyedévre vonatkozólag, akkor az már gazasági növekedést mutat és egyébként az EU-n belül a magyar gazdaság az élmezőnyben van mind a mai napig" - vélekedett a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A DK gazdasági tanácsadója ezzel szemben azt mondta: Matolcsy György elemzése valójában egy beszámoló az elmúlt évek kudarcairól.

"Matolcsy ad egy látleletet, de ami nagyon fontos, hogy nem mondja el az okokat, hogy miért maradtak el ezek az intézkedések, holott Matolcsy Györgynek és csapatának, a magyar kormánynak 2/3-os többsége volt 3 alkalommal, most is az van" - fogalmazott Dávid Ferenc. Hozzátette: az elemzésnek tartalmaznia kellene azt is, hogy az elmaradt intézkedésekért ki vagy kik a felelősek.

Híradónk megkeresésére a Pénzügyminisztérium azt írta: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért továbbra sem kívánja kommentálni a jegybanki fejleményeket. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de tőlük adásunkig nem kaptunk választ.

Matolcsy 12 pontban bírálta a kormányt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink