Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-06-03 05:42:00

A szakember szerint „nincs magyar csoda” az építőipar drágulásának megállítására

Mint arra az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnök felhívta a figyelmet, a jelenség globális, így országos szinten nem nagyon lehet változtatni rajta. Koji László szerint az lehetne a megoldás, ha árubőséget tudnánk teremteni a világon, és ha új, alternatív beszerzési vonalakat alakíthatnánk ki.

Árrobbanás

Árrobbanás és nyersanyaghiány várható az építőiparban. Ehhez a meglódult kereslet is hozzájárulhatott, ugyanis sokan akarnak építkezni, de kevés a szakember, melynek a következménye ráadásul a hosszabb vállalási idő, ami tovább növeli a költségeket.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnök az ATV Start című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a drágulás nem magyar sajátosság: az egész világon kereskedelmi háború zajlik az építőanyagokért. Ezen tehát országos szinten nem nagyon lehet változtatni. „Nincs magyar csoda” – fogalmazott az elnök.

Koji László szerint az lehetne a megoldás, ha árubőséget tudnánk teremteni a világon, és ha új, alternatív beszerzési vonalakat alakíthatnánk ki.

De nemcsak az építőanyagok lettek drágábbak. A KSH adatai szerint a kivitelezők átlagos 7 százalékkal emelték az áraikat.

Az elnök figyelmeztetett: ha nem figyelünk oda, elszállhatnak az árak, ami sem a megrendelőknek, sem a kivitelezőknek nem jó.

Munkaerőhiány

Az ágazat ráadásul munkaerőhiánnyal is küzd. Az elnök elmondása szerint a járvány előtt rengeteg betanítatlan segédmunkást találtak, így mint a szakmunkások és mérnökök aránya kisebb, mint amekkorának lennie kellene.

Koji szerint ahhoz, hogy ez megváltozzon, nagyobb figyelmet kellene fordítani a felnőttképzésre, és olyan beruházásokat kell végrehajtani, amivel élőmunkát lehet kímélni.

Árrobbanás és nyersanyaghiány várható az építőiparban

 atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink