Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-31 18:09:00

Újabb zsarolólevél terjed az országban

Újra szexuális tartalmakkal zsarolják e-mailben az interneten az embereket – erre figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. A kiberbűnözők azzal fenyegetik az internetezőket, hogy hónapok óta rögzítenek róluk felvételeket a számítógépük vagy telefonjuk kameráján keresztül, és ha nem kapnak pénzt, nyilvánosságra hozzák a videókat. Az ATV Híradójának riportja.

„Hadd mutatkozzam be. Hivatásos programozó vagyok, aki a szabadidejében hackelésekre specializálódik. Ezúttal sajnos te váltál a következő áldozatommá....” – így kezdődik az a Sextortion nevű zsarolólevél, amit az elmúlt hetekben küldtek szét a kiberbűnözők országszerte. A támadó azzal próbál zsarolni, hogy kompromittáló videó felvétele van a címzettről.

Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője elmondta: a bűnöző azt állítja, hogy intim fotók és felvételek birtokába jutott, amiket nyilvánosságra fog hozni, „elküldi a főnöknek, kipublikálja a közösségi média felületre, elküldi a házastársnak.”

A zsaroló a levélben pénzt követel, amit két napon belül kell elküldeni, és bitcointon kell megfizetnie az áldozatnak.

Az elmúlt években egyre több zsaroló emailt és vírust küldtek szét a kiberbűnözők. Rónaszéki Péter, a Fortix ügyvezetője szerint általában a felhasználók 30 százaléka elhiszi ezeknek az üzeneteknek a tartalmát, pedig a legtöbb esetben robotok küldik őket.

„Gyakorlatilag minden lehetséges kombinációt kipróbálnak, és ahol találnak valós emailcímet, azt betalálják”

 – magyarázza a szakember a terjesztő robotokról.

Az se véletlen, hogy a zsaroló bitcoinon követeli a pénzt, ugyanis az egyszerű banki átutalás követhető lenne. A zsarolólevelek küldője akár több éves börtönt is kaphat.

„Alapesetben 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő ez a cselekmény. De vannak súlyosbító körülmények, például, ha valaki ezt a típusú zsarolást bűnszövetségben, többen, hálózatosan követi el” – mondta híradónknak Baracsi Katalin internetjogász.

A szakemberek kiemelték: az ilyen jellegű levelek ellen a spam szűrő nem véd, így arra kérnek mindenkit, változtassák meg és időközönként cseréljék le jelszavaikat, hogy ne essenek áldozatul a kiberbűnözőknek.

Riasztást adtak ki zsaroló levelekkel verik át az embereket a kiberbűnözők 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink