Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-24 18:18:00

Révész Máriusz: Ilyen kaotikus iskolarendszer, mint a magyar, nincs Európában

Kifejezetten alacsonynak nevezte a magyarországi tanári fizetéseket Révész Máriusz, kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő a Partizán című műsorban. Az oktatáspolitikai kabinet korábbi tagja szerint az oktatás színvonalának emelkedéséhez emelni kell a béreket. A Pedagógus Szakszervezet nem érti a kettős beszédet a kormány részéről. Hiller István azt mondta: az oktatásból kiszorult a vitaképes fideszes gondolkodásmód, a pedagógusok béremelése pedig a jövő évi költségvetésben sem szerepel. Az ATV Híradó riportja.

Fideszes képviselő: A tanári fizetések kimondottan alacsonyak

 

„Ilyen kaotikus iskolarendszer, nincs Európában, mint amilyen Magyarországon van”

 – vélekedett a Partizánnak adott interjójában az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Révész Máriusz a rendszerváltás legnagyobb tévedésének nevezte az iskolák szerkezeti átalakítását. Szerinte a legjobb tanulók 6 és 8 osztályos gimnáziumba emelésével, és a szabad iskolaválasztással óriási egyenlőtlenségek alakultak ki a diákok között.

A fideszes politikus szerint a magyar oktatási rendszer nem tudja ösztönözni a társadalmi mobilitást. Az oktatáspolitikai kabinet korábbi tagja szerint itthon a hátrányos helyzetű tanulók tízszer kevesebb eséllyel tudnak jó eredményt elérni, mint azok, akik jobb módú családokból származnak. Úgy látja: az oktatás színvonalát a pedagógusok bérének emelésével lehet növelni. Révész Máriusz szerint ugyanis a tanári fizetések „kifejezetten alacsonyak” Magyarországon. „Teljesen biztos vagyok benne, hogy ezt néhány éven belül rendezni kell” – fogalmazott.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnök nem érti „ezt a kettős beszédet a kormány részéről”. A szakszervezet szerint a pedagógusok bérét még mindig a 2014-ben befagyasztott alapból, a 101 500 Ft-os minimálbér összegéből számolják. Most egy pályakezdő pedagógus körülbelül bruttó 230 ezer forintra számíthat. 2019 tavaszán egy egyszeri 30 százalékos béremelést is bejelentett a szaktárca. Totyik híradónknak azt mondta: ebből egy tíz százalékos bérpótlékot kaptak,

ami „csak arra volt elég, hogy „a süllyedő hajón a léknek a nagyságát csökkentsék valamennyire”.

A korábbi oktatási miniszter Hiller István arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő évi költségvetésben sem szerepel a tanárok béremelése. Az MSZP-s országgyűlési képviselő híradónknak nyilatkozva emlékezetett: 10 évvel ezelőtt helyezték át a Klikkhez az iskolákat. Szerinte ha ez jó ötlet lett volna, már emelkednie kellett volna a színvonalnak. „Ennek ellenére ott sem tartanak, mint amikor átvették a kormányzást” – fogalmazott.

Révész Máriusz az interjúban azt is mondta: Orbán Viktor azért nem vitatkozott az ellenzéki vezetőkkel az elmúlt időszakban, mert ez nem volt érdeke a Fidesznek. Szerinte értelmes vitára ma Magyarországon semmi lehetőség nincs.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink