Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-24 21:14:00

Minszki incidens: megszólalt a magyar külügy

Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös uniós nyilatkozathoz - reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az atv.hu-nak a minszki Ryanair incidenssel kapcsolatos kérdéseinkre.

“Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi” - válaszolta a KKM sajtóosztálya, miután megkérdeztük: “Elítélte az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell pedig az EU nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy minszki hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet - a Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó járatát. Az Amerikai Egyesült Államok, de mások is a letartóztatott ellenzéki Roman Prataszevics szabadon bocsátását követelik. Több európai vezető is elítélte az incidenst, köztük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A kormánynak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak mi az álláspontja arról, hogy a Ryanairnek “nem tervezett leszállást” kellett végrehajtania Minszkben, és mi az álláspontja Roman Prataszevics őrizetbevételéről?”

Szankciókról születhet döntés az ET-ben

Mint arról beszámoltunk, fehérorosz hatóságok Minszkbe térítették el a Ryanair légitársaság Athénból Vilniuszba tartó járatát - azzal, hogy a repülőn állítólag pokolgép van -,  és letartóztattatták az általuk körözött Roman Prataszevics ellenzéki személyiséget. Már az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján döntés születhet a szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben, a Ryanair légitársaság járatának előző napi, minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan - hangsúlyozta Charles Michel, Európai Tanács (ET ) elnöke Brüsszelben, a ma kezdődött két napos tanácskozás előtt. 

Az incidenst elítélte az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell pedig az EU nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy minszki hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet - a Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó járatát. 

Több európai vezető is elítélte a történteket, köztük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is. 

Az Amerikai Egyesült Államok, de mások is a letartóztatott ellenzéki Roman Prataszevics szabadon bocsátását követelik. Időközben kiderült, több EU-tagállam is felfüggesztette fehéroroszországi járatait.

Ajánlom

További belföldi híreink