Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-24 07:47:00

Medvecsalád bukkant fel Nógrádban

Ismét medvét láttak Nógrád megyében. Ezúttal a Dunakanyarhoz közel lévő Alsópetény környékén tűnt fel egy anyamedve a bocsával. Felvételt még nem tudtak készíteni róla, de a nyomát többen is megörökítették. Az ATV Híradójának nyilatkozó szakértő szerint a medvék a szlovák területekről jönnek át új életteret keresni.

A környéken most bukkant fel először a ragadozó, melyről többen is állították, hogy látták, amint egy boccsal sétálgatott. Szakemberek szerint nem meglepő, hogy az északi országrészben egyre gyakrabban találnak medvére utaló nyomokat.

"Abszolút elfogadható tény, hogy a szlovák medvék hely hiányában új élőhelyeket keresnek. A második viszont egy sajnálatos szomorú tény, hogy emberek által tenyésztett medvék, de nem csak medvék, hanem farkasok is kerülnek a szabad természetbe" - mondta el az ATV Híradójának Nagy Zoltán, a Nagyvad Vadász és Természetvédő Egyesület elnöke.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a medve honnan érkezett. Alsópetényben volt, aki azt mondta, hogy jó hír, hogy medve is van a közelben.

"Én örülök neki, hogy a természet egy kicsit visszatér. Szerintem nem kellene bántani, hanem el kell fogadni. Ha nem piszkáljuk, akkor ő sem fog minket" - vélekedik egy helyi lakos.

Három éve szaporodtak meg a medvékkel kapcsolatos hazai hírek. Akkor két vasúti dolgozó fényképezett le egy medvét Somoskőújfalu közelében. Alsópetényben sokan turistáskodnak és mennek az erdőbe gombát szedni. Az önkormányzat ezért azt tervezi, hogy figyelmezteti az erdőbe érkezőket.

"Változtassanak a szokáson. Akár hangosan beszélgessenek, vagy énekeljenek zajt csapva, mert a gomba nem fog megijedni, de a medve odébbáll. Gyakorlatilag ugyanezt tudom tanácsolni az idelátogató turistáknak is, hogy most a természet csöndjét egy kicsit meg kell törni" - nyilatkozta az ATV Híradójának Radványi Gábor önkormányzati képviselő.


A tervek szerint az erdei utak mellé táblákat is kihelyeznek, amelyeken figyelmeztetik a kirándulókat arra, hogy a környéken medvével is találkozhatnak. A szakemberek szerint egyébként nem kell a medvét ijesztgetni, nyugodtan el kell fordulni és másik irányba menni tovább, akkor nem fog emberre támadni a ragadozó.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink