Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-22 18:12:00

Az Új Világ Néppárt is részt vesz az ellenzéki előválasztáson

Hat helyett akár lehet hét is: egy újabb párt, az Új Világ Néppárt is bejelentkezett az ellenzéki előválasztásba. A Pálinkás József vezette párt kívülállóként indul az előválasztáson, de a tervek szerint később akár önálló frakciót is létrehozhat. Az ellenzéki pártok közben megállapodtak az előválasztási viták részleteiről. A viták július végétől indulhatnak. Az ATV Híradójának riportja.

119 nap van még hátra a szeptember 18-án kezdődő ellenzéki előválasztásig. A Jobbik, a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd részvétele már korábban tudott volt, most azonban egy újabb résztvevő jelentkezett be a megmérettetésre: a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt.

„Amennyiben az előválasztáson ötnél több jelöltünk túl jut, akkor tárgyalunk az önálló frakció létrehozásáról” – mondta el híradónknak Pálinkás.

A párt várakozása szerint 20-30 jelöltet tudnak majd elindítani az előválasztáson. Híradónk kérdésére, hogy ő-e az Új Világ Néppárt egyetlen potenciális miniszterelnök-jelöltje, Pálinkás József annyit mondott: „ezt mondhatjuk így is”

Hozzátette, hogy közgyűlésüket kedden tartják majd, a bejelentést pedig szerdán teszi meg.

Jelenleg öt politikus indulása biztos a miniszterelnök-jelölti előválasztáson: Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Dobrev Klára és Karácsony Gergely már bejelentette indulását, hozzájuk csatlakozhat Pálinkás.

Közvetve pedig még egy párt becsatlakozik az ellenzéki előválasztásba:

„A mai napon újabb lépést tettünk az Orbán-rendszer leváltása felé, mai napon megállapodást írtunk alá a Magyar Liberális Párt vezetőjével annak érdekében, hogy közösen induljunk az ősszel esedékes ellenzéki előválasztáson” – tette közzé Dobrev Klára, a DK jelöltje.

A megállapodás értelmében választókerületeikben a DK, a Liberális párt két politikusát, Bősz Anettet és Schermer Ádámot is támogatja az előválasztáson.

Az ellenzéki viták július 26-ától indulnak majd, ezeknek a pártok már a szabályait is lefektették:

„A hat ellenzéki párt abban állapodott meg, hogy esélyegyenlőség jegyében mindenhol módot és lehetőséget teremt arra, hogy a jelöltek bemutatkozhassanak” – közölte Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke. Magyar szerint már a vitákat lebonyolító forgatókönyv is elkészült, „vitaMIN” címmel, ami azt jelenti, hogy „a vitaminimumot meghatározzuk” – magyarázta az elnök.

Magyar György tudomása szerint a miniszterelnök-jelöltek három alkalommal is leülnek majd vitázni, amin, mint fogalmazott, „a részvétel nem kötelező, de ajánlott.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink