Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-18 19:20:00

Baranyi Krisztina a „felhőkarcolókról”, és hogy a Fudanról „a kompromisszum lehetetlen”

Mi volt Palkovics László ajánlata zárt ajtók mögött a Diákváros-Fudanról, szó esett-e “ékszerdobozról”, lehet-e bármilyen megegyezés, és ha nem, kész-e igazán lemondani Karácsony Gergely a ‘23-as atlétikai vb-t ? - sorakoztattuk a kérdéseket Baranyi Krisztinának a tegnapi, Palkovics Lászlóval folytatott megbeszélésük után.

A Fudan-Diákváros projektért kormánybiztosi minőségében tárgyaló Palkovics László a tegnapi, Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel folytatott megbeszélésükön már jelezte: “win-winre” törekszik, és ő azt mondja, hogy a diákvárosi kollégiumi funkciók elhelyezkedése valóban változik, de az erre a célra szánt terület nő - így több mint tízezer hallgató számára biztosítható korszerű lakhatás.

Ajándék a kínaiaknak

Itt egy olyan „ékszerdobozról” van szó, ami ajándék a kínaiaknak a magyar adófizetőktől - mondja Baranyi Krisztina a Fudanról - “a Diákváros pedig ki van dobva a kukába”. Miután múlt csütörtökön a megnézték a Palkovics László által benyújtott két Fudan-törvényjavaslatot, nem hitt a szemének a helyrajzi számok alapján a területet beazonosítva; azt látta ugyanis, hogy az eredeti tervek szerinti Diákváros egyszerűen eltűnt - tette hozzá.

A kormány, a főváros és Ferencváros egy 26 hektáron elterülő “kompakt városfejlesztésről állapodott meg a Kis-Duna partján, ez volt az eredeti Diákváros koncepció” - emlékeztet Ferencváros polgármestere, de mint mondja, a miniszter és a Fudan egyetem között született megállapodásban szintén 26 hektár szerepel az egyetem területeként. Ugyanazon a helyszínen az építési szabályokat betartva egy időben csak az egyik valósulhat meg. A törvényjavaslat szerint viszont a Fudan-kampusz “teljességgel kiszorította a Diákvárost”, 6 hektárt hagyva 10000 kollégiumi férőhelynek a területen - szögezi le.

“... hogy támogassuk az elénk tett tervet”

Ami a Palkovics Lászlóval folytatott tárgyalást illeti, Baranyi Krisztina azt mondja: “a kompromisszum lehetetlen”. “A miniszter úr ajánlata ugyanis az volt, hogy mi támogassuk az elénk tett tervet”. Viszont mi arról írtuk alá 2019-ben a megállapodást a kormánnyal, hogy 26 hektáron Diákváros épül, “Fudanról szó sem volt”.

Arra, hogy Palkovics László ugyanakkor több mint tízezer korszerű kollégiumi férőhelyet ígér, Baranyi Krisztina azzal reagált: nem számolta ki pontosan, de 6 hektáron csak felhőkarcolókban tudna elférni tízezer férőhely, ami szerinte így “tyúkketrec-szerű szobákat” jelentene. A terület Fudannak szánt 20 hektáros részén viszont szellősen, a zöldfelületeket megtartva épülhetnének az egyetemi épületek, külön nekik szánt kollégiumokkal, a Nagyvásártelep műemlék épületével. Nem ízlés kérdése, hogy “szép kilátás lesz-e a magas épületekből”. Nem erről volt szó - jelenti ki határozottan Baranyi Krisztina.

Arra, hogy a Fudan területén lenne sport és szabadidő központ - közös használattal - és a Fudan számára kijelölt részen a Nagyvásártelep, Baranyi Krisztina azzal reagál: ezért is mondja, hogy a Diákváros terveit kidobták a kukába, mert az eredeti projektben 26 hektár területet jelöltek ki a Diákváros számára, amelyre a kollégiumok mellett sport-, szabadidős, kereskedelmi és kulturális célú épületeket és bérlakásokat is terveztek, nagy zöldterületekkel, mesterséges vízfelületekkel.

Amit viszont Palkovics László mutatott nekik, abban a 26 hektárból 20 hektáron csak a Fudannak építenének, minden közösségi funkció a Fudan területén lenne, amit bármikor lezárhat a saját részére - hangsúlyozza az aggályait.

Palkovics: “Még nem döntöttünk el semmit... “

Palkovics László a hétfői egyeztetésük után a kérdésünkre, hogy Karácsony Gergelynek és Baranyi Krisztinának mely ponton lesz befolyása arra, hogy hogyan épüljön meg a Diákváros, illetve a Fudan kampusza, és a kormány adott esetben kész lenne-e visszavonulót fújni, a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak a telekrészeit említette meg. De, mint mondta, “ha ők azokat nem akarják eladni a Fudan Egyetem számára, azzal nem tudunk mit kezdeni”. Itt lehetne megállapodást kötni, ez az a pont - jegyezte meg a miniszter. “Hogyha azokat a területeket nem adják el, ahol a kollégiumot meg kell építenünk az északi részen, akkor valóban lesznek problémák” - mondta Palkovics László, hozzátéve, hogy ott is jelentős rész állami terület. “Egy kis területrésznek kevesebb mint a feléről beszélünk, 25 százalékáról” - mondta, és utalt arra, hogy a főváros és Ferencváros a teljes projektet sem tudja nagymértékben befolyásolni.

Palkovics László tegnap a kérdésünkre kijelentette: a Fudan egyetemnek a létrehozása, “meg fog történni, de mindenképpen szeretnénk, hogyha az egyetem és a kollégiumi rész, ami nem az egyetemnek a része, egyszerre valósulna meg”. A sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy a kormány nem döntött a kínai beruházó mellett. "Nem döntöttünk el semmit, nem is dönthettük el, mert a projekt most kezd az operatív szakaszába lépni" - fogalmazott. A finanszírozásról pedig azt mondta: ajánlatokat kérnek majd európai bankoktól, kínaiaktól is, és megfontolják majd, hogy az állam hogyan tudja ezt a saját eszközrendszerén belül finanszírozni.

Most Baranyi Krisztina az önkormányzati telek-eladással kapcsolatos kérdésünkre leszögezte: “a ferencvárosi és fővárosi vagyont mi csakis az eredeti tervek szerint megvalósuló, közcélt szolgáló Diákváros megépítéséhez adunk át, mert ebben állapodtunk meg a kormánnyal”.

Az országos népszavazást is indokoltnak látja

Ferencváros polgármestere biztos abban, hogy a veszélyhelyzet után lesz népszavazás, de most az “Üzenjünk Pekingnek!” konzultáció az az eszköz - június 4-13 között -, amelynek az eredménye rákényszerítheti szerinte a kormányt, hogy betartsa, amit a miniszterelnök ígért: Budapesten nem fog olyan beruházás megépülni, amit a budapestiek, illetve a közgyűlés nem támogat.

Baranyi Krisztina abban is biztos, hogy a jövő tavaszi parlamenti választásokig “egyetlen kapavágással” sem kezdődik meg a Fudan építése. De szerinte a konzultációval, illetve a népszavazással azt kell megakadályozni, hogy olyan nemzetközi szerződés szülessen meg, ami bebetonozza a Fudant, és aminek a felmondása nagyon sokba kerülne egy következő kormánynak, amelyik esetleg nem ért egyet a beruházással.

Jegyezzük meg: hétfő este az ATV Egyenes beszédben Karácsony Gergely azt mondta: vállalja, hogy angolul tart nemzetközi sajtótájékoztatót és azon jelenti be, hogy nem épül meg a Fudan - ha győz jövő tavasszal a választásokon.

A Baranyi Krisztina által bejelentett konzultáció kérdései a következők lesznek: “Egyetért-e a Fudan budapesti központjának létrehozásával? Egyetért-e azzal, hogy a Soroksári út és a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág közötti területen a Diákváros helyett a Fudan központja épüljön fel? Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel a Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére? Egyetért-e azzal, hogy olyan egyetem működését fizessük közpénzből, ahol nincs a magyar diákoknak államilag finanszírozott képzés?”

Baranyi Krisztina a Budapest-Belgrád vasútvonallal, vagy a Paks2-vel párhuzamba állítva az 540 milliárdos hitel miatt a Fudan ügyét országos jelentőségűnek itéli, ezért akár országos népszavazást is indokoltnak tartana róla.

A vb lefújása? - bizonytalanabb válasz

Arra némileg bizonytalanabb választ adott, hogy tényleg lemondja-e Karácsony Gergely a ‘23-as atlétikai vb budapesti megrendezését, ha Palkovics László nem mozdul a Diákváros Fudan-ügyben. Baranyi Krisztina szerint a vb lemondása a főpolgármester végső, legerősebb eszköze.​

Ajánlom

További belföldi híreink