Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-18 05:37:00

Akár börtönbüntetés is járhat azért, ha valaki jogosítvány nélkül vezet

Péntektől az eddiginél nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik engedély nélkül vezetnek autót. Akit elkapnak, akár 3 évre is börtönbe kerülhet. Mostanáig pénzbírsággal meg lehetett úszni a hasonló eseteket. Az ATV Híradó riportja.

Pénzbüntetésen kívül nem kellett komolyabb következményre számítaniuk azoknak, akik vezetői engedély nélkül ültek autóba és közlekedtek. Áprilisban fogadta el a parlament a módosítást, amely szerint ha valaki ellen büntetőeljárásban hoznak ítéletet, akkor egy engedély nélküli vezetés akár három év szabadságvesztéssel is járhat. Egy debreceni oktató szerint már épp ideje volt a szigorításnak, mert a pénzbüntetésnek nem volt visszatartó ereje.

"Ezek az emberek azt az összeget, amit eddig bírságként kiszabtak rájuk, azt nyugodt lelkiismerettel megfizették, vállalva az a rizikót, hogy megfogják őket, tehát elkapják őket. De most már én úgy gondolom, hogy ezzel a jogszabályváltozással azért gondolkodóba esnek. Ezért már börtönbüntetés jár, és valahol egyet kell, hogy értsek vele" - mondta el véleményét Horváth László.

Egy közlekedési ügyekkel gyakran foglalkozó pécsi ügyvéd szerint ugyanakkor az új szabályozás túl szigorú.

"Szerintem elegendő lett volna, ha marad a jelenlegi szabálysértési eljárás. Esetleg szigorúbb büntetéssel lehetne szankcionálni ezeket a cselekményeket, ugyanis nem olyan rettenetesen jellemző az, hogy eltiltás hatálya alatt vezetnek. Előfordul, némelyik renitensként valóban szigorúbb büntetés kellene, de nagy általánosságban elmondható, hogy nem szükséges" - vélekedett NagyLászló.

A korábbi szabályok szerint, ha valaki engedély nélkül vezetett és elkapták, akkor maximum 150 ezer forintos pénzbírságra számíthatott. Mostantól akinek a jogosítványát súlyos szabálysértésért bevonták, és mégis volánhoz ül, akár 3 évre is börtönbe kerülhet, ha elkapják.

Szigorúbb büntetést kapnak a jogosítvány nélkül vezetők

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink