Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-16 19:51:00

Jankovics István szerint még az is elképzelhető, hogy a jövő évben már lesz magyar vakcina

A virológus a Heti Naplóban válaszolt Sváby András kérdéseire, hogy mennyire kell megijednünk, ha az oltás után mondjuk nem mutatható ki elegendő antitest a szervezetünkben.

Jankovics István leszögezte, hogy az ellenanyag hiánya nem jelenti a védettség hiányát. A védekezőképesség három lábon áll: van a velünk született, természetes immunválasz, az ellenanyag-válasz és a sejtes immunválasz. Utóbbi is mérhető, sok intézmény már végez ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. Azt szintén elmondta a virológus, hogy bár nem a sejtes immunitás a legjellemzőbb a Sinopharmnál, képes aktviálni az oltóanyag a sejtes reakciót.

A negyedik hullámról szintén szó esett, amit Jankovics szerint nem lehet megúszni. Szerinte a megfelelő védőoltásokkal vissza fogjuk tudni szorítani a halálos kimenetelű megbetegedéseket, de a szezonalitás megmaradhat, akárcsak az influenzánál.

A virológus elmagyarázta a Heti Naplóban, hogy annak semmi értelme, hogy egy patikában is beszerezhető gyorsteszttel, egy csepp vérrel mérjük meg az oltás után, hogy van-e ellenanyagunk. Azzal viszont nincs gond, ha ezt a vizsgálatot valaki szakszerűen végezteti el. Fontos adat, ha valakinek alacsony az ellenanyag-szintje, ez mutathatja, hogy kell-e esetleg a későbbiekben változtatni a protokollon, hogy szükség van e egy harmadik oltásra.

„Ez egy fejlesztési folyamat” – mondta Jankovics, és emlékeztette a nézőket, hogy például a kullancs elleni oltásnál is egy adaggal indult a beadás, ma azonban három adagot kell kapni, ötéves ismétléssel.

Végül szó esett a magyar vakcináról, ami valamennyire hasonlítani fog a kínaihoz, de jelentősen el fog térni rőle. Jankovics István úgy fogalmazott, hogy elképzelhető, hogy a jövő év elején már lesz magyar vakcina.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink