Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-10 09:49:00

Fudan: Palkovics meghívta Karácsonyt és Baranyit május 17-re egyeztetésre

Elment a meghívó Baranyi Krisztinának és Karácsony Gergelynek, Palkovics László meghívta őket, hogy tájékoztatást adjon nekik a Diákvárosról és a Fudanról - tudta meg az atv.hu. Baranyi Krisztina megerősítette a meghívást és azt nyilatkozta: elmegy, jó lesz, ha megkapják a várt információkat, de “sok jóra nem számít”.

Palkovics László május 17-re meghívta Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert a Diákváros projekt megvalósításával és a Fudan Egyetem elhelyezésével kapcsolatos tájékoztatás céljából tartandó egyeztetésre - mondták munkatársunknak.

Baranyi Krisztina azt nyilatkozta munkatársunknak: elmegy az egyeztetésre, de “sok jóra nem számít”. Azt várta volna, hogy a döntéselőkészítésbe vonják be őket, eldöntött dolgokról nehéz egyeztetni. Hiszen, mint fogalmazott, a döntések lényegében "a fejünk fölött" már megszülettek a Fudanról.

Mindenesetre, mint mondta, az egyeztetésen szeretnének tájékoztatást kapni a Fudan pontos helyszínéről, arról, hogy a Diákvárosban csak állami területen hogyan fér el.

A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a Diákváros terveivel, mi a megvalósítás pontos helye és ütemezése. A pénzügyi konstrukció is érdekelné őket, és a több százmilliárdos kínai hitel részletei.

Az üzleti tervről is részletes tájékoztatást szeretne, hogy “mennyit tesz be a projektbe a magyar állam pontosan, és mennyit Kína". De arról is, hogy hogyan és miből térül meg a beruházás, ki fizeti majd az egyetem üzemeltetési költségeit - mondta a ferencvárosi polgármester.

Palkovics László meghívásának azért is van jelentősége, mert nagy politikai hullámokat vert, amikor kiderült, hogy a Fudan Hungary Egyetemet a kormány a Diákváros területére tervezi. Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely népszavazást helyezett kilátásba a Fudan miatt.

Palkovics László innovációs miniszter, aki a Diákváros-Fudan projektért felelős miniszteri biztos is, hetekkel ezelőtt az atv.hu-nak azt nyilatkozta, tárgyalni akar Karácsonnyal és Baranyival.

“Én azt gondolom, hogy meg fogunk tudni állapodni” - jelentette ki akkor a miniszter, és ezt kérdésünkre azzal indokolta, a szóban forgó terület jelenlegi formájában “Budapest egyik szégyenfoltja”, “az egyik legrondább rész a Duna-parton”. Ha az önkormányzat megakasztja a városrész fejlesztését, azzal nemcsak a nagyjából 10-12 ezer magyar hallgatónak kollégiumi elhelyezést biztosító épületek felhúzását, hanem a környék vonzóbbá, élhetőbbé tételét is hátráltatja. “Ezt polgármester asszonynak kell megbeszélnie a választóival, én a magyar embereket azért pragmatikusabbnak tartom” - mondta Palkovics László, hozzátéve: ő a népszavazás kérdését nem tudja és nem is akarja befolyásolni. “A népszavazás a városvezetők ötlete, ügye, elindítása rajtuk és a megfelelő számú támogató összegyűjtésén múlik. De ha megállapodunk, mielőtt bármit kezdeményeznek, egy értelmezhető ajánlatot teszünk, amit ők elfogadnak, akkor nem lesz szükség népszavazásra” - jelentette ki. Palkovics László akkor azt mondta: az ajánlata, amit kínál, “pestiesen szólva nem lesz semmi”, és a megvalósult projekt egy “ékszerdoboz” lesz.

Azóta kiderült, hogy egy kormányrendelet értelmében Palkovics László csak állami tulajdonú földterületet “határolhat le” a Fudanra - így a terület megvételéről nem kellene Palkovicséknak egyeztetni - és kezdeményezi, hogy kiemelt beruházás legyen a kínai egyetem építés.

Ajánlom

További belföldi híreink