Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-10 06:02:00

Biztonságpolitikai szakértő: Nem túl bonyolult a védettségi igazolvány hamisítása

"Nem túl bonyolult a védettségi igazolvány hamisítása, mert gyengébb biztonsági szintű kártya a bankkártyánál" - vélekedik Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő annak kapcsán, hogy a hírportálok szerint csalók már kopírozzák a védettségi igazolványokat. Mindeközben egyre többen várnak a plasztik kártyára, a Koronavírus Sajtóközpont ígéri, az összes panaszt kivizsgálják.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a kártya koppintása nem jelent nagy kihívást az alvilág erre szakosodott bűnözőinek.

"Egy bankkártyánál gyengébb biztonsági szintű kártya a védettségi igazolvány, tehát ilyen szempontból a hamisítása nem túl bonyolult. Azok az emberek, akik adott esetben bankkártyák hamisításával foglalkoznak, egy ilyen védettségi igazolványt pillanatok alatt képesek előállítani" - nyilatkozta az ATV Híradójának Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Az egykori bíró, Sándor Zsuzsa a 24.hu-n megjelent véleménycikkében arról írt: akár tartalmában is hamis lehet egy védettségi igazolvány: "Legalábbis azok egy része és átmenetileg, mert az immunitás a kétadagos vakcinák esetében a második oltás után alakul ki pár nappal. Vagyis a kormány „milliószámra készíttet hamis közokiratot”, annak hamisítását pedig minden korábbinál súlyosabban bünteti" - fogalmaz a volt bíró.

Májusban 3 évről 5 évre emelkedett a védettségi igazolvány hamisításának büntethetőségi felső határa.

Ráadásul egyre többen várakoznak a plasztik kártyára, és nem értik, miért nem használhatják annak megérkezéséig a lepecsételt papír alapú igazolást a védőoltásról.

Az ATV Híradójának egy nyugdíjas informatikus is nyilatkozott, szerinte a panaszkezelés sem a legszakszerűbben történik: "Amikor egy internetes felületen bejelentek valamit, akkor azonnal jön egy e-mail, hogy befogadták a jelentésemet. Ezt valahogy nagyon gyorsan csinálták és hanyagul" - vélekedik Szabó Péter nyugdíjas informatikus.

Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi kormányinfón türelmet kért, és azt ígérte, hogy egy-két héten belül orvosolják a panaszokat.

Néhányan azonban mégis tudják igazolni védettségüket, igazolvány nélkül is. A TASZ munkatársa az ATV Híradójának elmondta: tudomásuk van arról, hogy kiadott már úgymond átmeneti igazolást is a kormányhivatal.

"Kizárólag az ügyfeleinken keresztül érkezett ez az információ, hogy ezt milyen rendszer szerint, kinek adják és egyáltalán hogyan lehet egy ilyenhez hozzáférni, nem tudjuk, de azt igen, hogy a kormányhivatal bizonyos esetekben kiadja az ilyen, plasztik kártyát pótló vagy helyettesítő igazolást"

 - nyilatkozta Asbóth Márton a TASZ magánszféraprojekt-vezetője.

Az ATV Híradója a Koronavírus Sajtóközpontot is megkereste, a felmerült kérdésekre röviden annyit reagáltak: „az összes esetet ki fogják vizsgálni.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink