Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-08 19:22:00

Túlárazott kínai vakcina? Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot

A május 10-i iskolanyitás előtt tömeges és ingyenes koronavírus-tesztelést indítottak a diákok és az iskolai dolgozók számára a 18. kerületben. 272 tesztből csak egy lett pozitív. Közben hajnalban minden eddiginél nagyobb: 1,2 milliós kínai vakcina-szállítmány érkezett. Az indexnek egy német cég vezetője közben arról beszélt: a kínai vakcinát Magyarországon többszörös túlárazással értékesítik. A külügyminisztérium híradónk megkeresésére úgy reagált: ez ismét a baloldal újabb támadása. Az elmúlt 24 órában 1376 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 101 beteg. Az ATV Híradó riportja.

A koronavírus teszteredményeket osztják egy 18. kerületi tesztponton. A kerületi szakrendelőkben a hétfői iskolanyitás előtt tömegesen és ingyen tesztelik az érintetteket. „Úgy gondolom, hogy akkor jár el helyesen egy önkormányzat, hogy ha szükséges - akár átvéve az állami feladatokat is- , jelen esetben leteszteltünk mindenkit iskolanyitás előtt. Az iskolanyitás első szakaszában az óvodásokat és az alsó tagozatosokat teszteltük le” – fogalmazott Szaniszló Sándor, a kerület polgármestere.

Akkor 2000 főből 12 óvodás és 3 pedagógus tesztje lett pozitív. Szombat reggel másfél óra alatt csaknem 300-an érkeztek a rendelőbe, hogy megtudják hordozzák-e a vírust. A szombati szűrésen 272 ember vett részt, köztük csupán egy fertőzöttet találtak.

Kunhalmi Ágnes is az ingyenes tesztelésre buzdít, szerinte így lehet minimalizálni a fertőzés tovább terjedését. Az MSZP társelnöke azt mondta: „büszke vagyok az önkormányzatra, hogy olyan kormányzati elvonások mellett, amelyet el kellett szenvedni a 18. kerültnek is, hallgatva a szakemberekre ezt a pénzt mégis kiszorította a költségvetésből. Ez a kormányzatnak lenne a feladata.”

A járvány harmadik hulláma lecsengőben van. Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 1324 új fertőzést regisztráltak, egy héttel ezelőtt ez 2016 volt. Trendszerűen csökken a halálesetek száma, és már 30 százalékkal kevesebben vannak kórházban, a gépi lélegeztetésre szorulók száma is csökkent, 32 százalékkal.

Közben szombat hajnalban 1,2 millió adagnyi Sinopharm oltóanyag érkezett. „Ezáltal 3,3 millióra nőtt a Kínából beérkezett oltóanyag mennyiség. A szerződés értelmében még egy 1,7 milliós szállítmány van hátra” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Arról már az Index számolt be, hogy a túlárazott kínai vakcina a Danubia Pharmán keresztül jött el a magyar államig. A portálon az olvasható: Dominikán 19, Németországban 24 dolláros áron értékesítik a vakcina adagját. Itthon ez 36 dollár. A német cégvezető szerint a Danubia Pharma az átlagos 1 dolláros haszon helyett adagonként 12 dollár nyereséget könyvelhetett el. Ez 17 milliárd forintos nyereség.

Az ügy miatt az ATV Híradó megkereste a Külügyminisztériumot. Azt a választ kapták, hogy ez az oltásellenes baloldal támadása most az árral kapcsolatban. A baloldalnak a pénz és a hatalom a fontos, a kormány szerint viszont emberélet nem múlhat pénzen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink