Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-06 19:00:00

Palkovics kezdeményezi, hogy a Fudan kiemelt beruházás legyen

Igennel válaszolt Palkovics László az atv.hu-nak, kezdeményezi-e, hogy a Fudan kiemelt beruházás legyen. Baranyi Krisztina munkatársunknak azt nyilatkozta: ez nem befolyásolja a népszavazást, helyi és fővárosi referendumot is lehet tartani a Fudanról.

Palkovics kezdeményezi, hogy a Fudan kiemelt beruházás legyen

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely az ATV kérdésére, hogy kész-e a kormány kiemelt fejlesztéssé nyilvánítani a Fudant, azt válaszolta: “Ha ilyen előterjesztés érkezik, akkor a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, "világos döntést hozott a kormány, tehát mind a Diákváros és mindaz az egyetemi kapacitás, amelyet korábban ígértünk, meg fog épülni. Azaz, lesznek kollégiumi férőhelyek, és lesz egy olyan egyetem, ami a világ 34. legjobb egyeteme”.

Ezek után megkérdeztük Palkovics László innovációs minisztert, hogy ő mint a Fudan-Diákváros projektért felelős kormánybiztos kezdeményezi-e, hogy a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá nyilvánítsa a Fudan Egyetem építését. A miniszter a kérdésünkre azt válaszolta: “igen”.

Ez viszont egyes vélemények szerint azt jelentheti, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, illetve Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek a Fudanról helyi illetve budapesti népszavazást, azaz érdemben nem tudják befolyásolni a kínai egyetem megépítését a Diákvárosban. 

Baranyi Krisztina cikkünk megjelenése után munkatársunknak azt nyilatkozta: ez nem befolyásolja sem a helyi, sem a fővárosi népszavazás megtartását, hiszen olyan vagyonelemekről van szó a Fudan építése esetén a Diákvárosban, melyek a  Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában vannak. Arra a felvetésünkre, hogy a keddi kormányhatározat viszont kimondja, hogy csak állami tulajdonú földterületen épül meg a Fudan, a polgármester azzal válaszolt, hogy ez nehezen képzelhető el, hiszen 26 hektáron, 520 ezer négyzetméteren épül meg az egyetem. 

Baranyi Krisztina azt is hozzátette, hogy ha csak állami területen építik meg a Fudant, népszavazást akkor is tudnak kezdeményezni. Csak a veszélyhelyzet alatt nem lehet referendumot tartani - hangsúlyozta. 

Palkovics László két hete, az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy tárgyalni akar Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel, és meg fognak tudni állapodni, mert amit kínál nekik, “az nem semmi”, egy ékszerdoboz.

A kilátásba helyezett Fudan-népszavás kapcsán a miniszter akkor hangsúlyozta, hogy a szóban forgó terület ahová a Diákvárost tervezik, jelenlegi formájában “Budapest egyik szégyenfoltja”, “az egyik legrondább rész a Duna-parton”. Ha az önkormányzat megakasztja a városrész fejlesztését, azzal nemcsak a nagyjából 10-12 ezer magyar hallgatónak kollégiumi elhelyezést biztosító épületek felhúzását, hanem a környék vonzóbbá, élhetőbbé tételét is hátráltatja. “Ezt polgármester asszonynak kell megbeszélnie a választóival, én a magyar embereket azért pragmatikusabbnak tartom” - mondta Palkovics László, hozzátéve: ő a népszavazás kérdését nem tudja és nem is akarja befolyásolni. “A népszavazás a városvezetők ötlete, ügye, elindítása rajtuk és a megfelelő számú támogató összegyűjtésén múlik” - mondta két hete a miniszter.

Már nem lesz szükség tárgyalásra?

De Palkovics Lászlónak már a területről, ahol a kínai egyetem megépül, sem kell tárgyalnia Baranyiékkal - egy tegnapi kormányhatározat ugyanis épp azt küszöböli ki, hogy a Fudan egyetem felépítéséhez a kormánynak egyezkednie kelljen a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzattal a tulajdonukban lévő területek megvásárlásáról a kínai egyetem felépítéséhez.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet ugyanis arra hívja fel a Diákváros-Fudan projektért kormánybiztosként felelős Palkovics László innovációs minisztert, hogy úgy “határolja le” a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet a Diákvárosban, hogy annak "a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje". Erről itt írtunk tegnap részletesen.

Baranyi a “furmányos” megoldásokról a Startban

Baranyi Krisztina szerda reggel az ATV Startban erre reagálva mondta azt: eddig semmiféle "ékszerdobozt", semmiféle ajánlatot nem kapott Ferencváros Palkovics minisztertől. A kormányrendelet Baranyi szerint azt jelenti, hogy bár a Fudan felépítésére szánt területek 60 százaléka Ferencvárosé volt, most a kormány megváltoztatta az elképzeléseit.

A Fudanról tervezett helyi népszavazásról Baranyi tegnap azt hangsúlyozta, hogy a "lehatárolós" kormányrendelet nem fogja tudni a referendumot megakadályozni, hiszen nemcsak a tulajdonátadásról lehet népszavazást kezdeményezni. De szerinte az, hogy csak állami tulajdonban lévő területet harároljon le a Fudan számára Palkovics László, már azt mutatja: a kormány tárgyalás helyett „furmányos megoldásokat” keres Fudan-ügyben - mondta tegnap Baranyi Krisztina a kormányrendelet kapcsán.

Ajánlom

További belföldi híreink