Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-05 11:11:00

Új kormányrendelet a Fudanról: Palkovics Lászlónak állami területet kell “lehatárolnia” – Baranyi Krisztina reagált

“A Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”, Palkovics Lászlónak így kell “lehatárolnia” a kínai egyetemhez felépítéséhez szükséges fejlesztési területet - ezt tartalmazza az Orbán Viktor által aláírt új kormányrendelet.

Új kormányrendelet a Fudanról: Palkovics Lászlónak állami területet kell “lehatárolnia” – Baranyi Krisztina reagált

Nem lesz szükség arra, hogy a Fudan egyetem felépítéséhez a kormány egyezkedjen a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat tulajdonában lévő területek esetleges megvásárlásáról, illetve Karácsony Gergelyékkel - az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt friss kormányrendelet ugyanis arra hívja fel a Diákváros-Fudan projektért kormánybiztosként felelős Palkovics László innovációs minisztert, hogy úgy “határolja le” a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területet, hogy annak “a kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”.  

Egy korábbi kormányhatározat rendelkezett arról, hogy az innovációért és technológiáért felelős miniszternek kell gondoskodnia “a Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területek Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől történő lehatárolásáról”. Most ezt pontosították.

A Diákváros-Fudan projekt kapcsán április 20-án a kínai egyetem ottani megépítése ellen tiltakozó Baranyi Krisztina mondta azt az ATV Egyenes Beszédben, hogy az önkormányzat a 4 milliárdos ingatlantulajdonát nem fogja eladni az államnak. Erre mondta azt másnap Palkovics László az atv.hunak adott nyilatkozatában, hogy ő kormánybiztosként négy elemért felel - a Diákváros, a Fudan Egyetem kampusza, a közösségi tér, és a Soroksári út felé eső intézményi övezet - de “teljesen biztos, hogy ezekben összesen nincs a ferencvárosi önkormányzatnak 4 milliárd forint értékű része”.

A miniszter akkor egyértelművé tette, hogy tárgyalni szeretne Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel, a kormány ajánlata “nem lesz semmi”, és meg fognak tudni állapodni, mert mindez egy “ékszerdoboz” lesz. 

Baranyi Krisztina ma reggel a Startban elmondta: eddig semmiféle „ékszerdobozt”, semmiféle ajánlatot nem kapott Ferencváros a minisztertől. A mostani kormányrendelet Baranyi szerint azt jelenti, hogy bár a Fudan felépítésére szánt területek 60 százaléka Ferencvárosé volt, most a kormány megváltoztatta az elképzeléseit.

Ez a jövőre nézve a polgármester szerint vagy azt jelenti, hogy a Fudan az állami területeken, a diákváros rovására fog megépülni, vagy azt, hogy a Fudan épülete mellett üres telkek lesznek a kerületi tulajdonú területeken, mert Ferencvárosnak az érintett zónában körülbelül ötven kisebb-nagyobb területe van elszórva.

A kérdésről tervezett helyi népszavazást ez Baranyi szerint nem fogja tudni megakadályozni, hiszen nemcsak a tulajdonátadásról lehet népszavazást kezdeményezni, de a lépés mutatja, hogy a polgármester szerint a kormány tárgyalás helyett „furmányos megoldásokat” keres Fudan-ügyben, hogy semmilyen módon ne kelljen az önkormányzat számára információt szolgáltatni.

“Azonnal“ részvénytársaság, 400 plusz 400 millió 

A Diákvárosról most megjelent új kormányrendelet szerint “azonnal” 100 százalékban állami tulajdonú részvésztársaságot kell létrehozni a Budapest Diákváros projekt előkészítésének és megvalósításának feladataira. A Társaságot 5 000 000 forint jegyzett tőkével és 395 000 000 forint tőketartalékkal alapítják meg.

“A rendelet felhívja a pénzügyminisztert, hogy – a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bevonásával – a Társaság alapítása és működésének finanszírozása érdekében gondoskodjon 400 000 000 forint forrás biztosításáról” - tartalmazza a kormányhatározat, ami azt is kimondja: a Társaság feletti tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét tulajdonosi joggyakorlóként az innovációért és technológiáért felelős miniszter gyakorolja. 

Emellett a Budapest Diákváros projekt előkészítése és megvalósítása során felmentést adnak “a kormányrendelet kormányzati magasépítési beruházások kormányzati döntés-előkészítési eljárásrendjének alkalmazása alól” is. A határidő itt is “azonnal”. 

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy mindez nem érinti a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, az új Csepeli Közpark és a Dunai Evezős Központ fejlesztések, valamint ezen funkciókat magába foglaló városfejlesztés előkészítését, továbbá az Új Duna-híd és hozzá kapcsolódó Fehérvári út – Gyömrői út közötti közlekedési hálózat fejlesztésének, valamint a H6 és H7 HÉV-vonalak fejlesztésének irányítását.

Ez “továbbra is a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata” - tartalmazza a kormányrendelet, egyértelművé téve, mi marad Fürjes Balázs hatásköre.​

DK: Ha az ellenzéken múlik, nem épül meg a kínai egyetem

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink