Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-03 08:25:00

Immunológus: az indiai mutáns nem fog megállni a határon

Lisziewicz Julianna szerint az indiai helyzet nagyon aggasztó, ott még nagyon alacsony az átoltottság. A szakember szerint nem érdemes az antitest-szintet méregetni az oltás beadása után, egyelőre ugyanis nem tudni, mi az az antitest-szint, ami védettséget biztosít.

Lisziewicz Julianna az ATV Start című műsorában arról beszélt: mindegyik védőoltás, ami itt van Magyarországon, hatásos. Ugyanakkor szerinte nagyon fontos, hogy továbbra is viseljük a maszkot, hiszen ezzel megvédhetjük azokat, akik még nincsenek beoltva.

Az immunológus szerint a variánsok kibújhatnak a vakcina hatásossága alól. A vírus ugyanis a szervezetben tudja megtanulni, hogy tud kibújni a vakcina elől. Akik be vannak oltva, lehet, hogy megússzák komolyabb betegség nélkül, de olyan vírust termelnek, amitől a következő embert esetleg már nem védi meg a vakcina.

Indiai mutáns

Lisziewicz Julianna szerint az indiai helyzet nagyon aggasztó, és a mutáns nem fog megállni a határon. Ott már annyi emberben replikálódik az a fajta vírus, hogy meg fogja tanulni, hogyan lehet még nagyobb fertőzést okozni. A szakember ugyanakkor hozzátette, Indiában még alacsony, 2 százalék körüli az átoltottság.

Antitest-vizsgálat

Az immunológus azt mondta, nem tud olyan emberről, akiben ne alakult volna ki az antitest az oltás után. Egyelőre nem tudja senki, mi az az antitest-szint, ami védettséget biztosít. A szakember feleslegesnek tartja, hogy az oltottak vizsgálgassák az antitest-szintjüket.

Nyitás

Arra a kérdésre, hogy jó ötlet volt-e a nyitás, Lisziewicz Julianna úgy válaszolt: kutatóként úgy gondolja, itt nem lehet jó döntést hozni, ha nem nyitunk, baj, ha nyitunk, az is baj. Abban bízik, hogy ha jön is egy újabb hullám, ott a mutánsok kialakulásának aránya már kisebb lesz, hiszen egyre többen be lesznek oltva.

Hatásosak a jelenlegi vakcinák a mutánsok ellen?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink