Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-03 06:30:00

Csonka András: „Vannak azok a kommentelők, akiket csak az érdekel, hogy rúgjanak és üssenek”

Csonka András aggódik amiatt, hogy ugyan már járványhelyzet enyhülése okán nyithatnak a teátrumok, de esetleg az emberek félelmei miatt nem lesz elég néző, és nem tudnak talpra állni a színházak. Az ismert színművész arról is beszélt a Spirit FM Viccen kívül című műsorában, hogy szerinte az emberek lelkiállapota romlott a járvány ideje alatt, ugyanis gusztustalan, undorító gyűlölködést, gonoszságot tapasztal, ami megrémiszti.

Csonka András elmondta, hogy ő nagyobb anyagi megrázkódtatás nélkül élte át a járvány miatti leállást, mert egyrészt a szüleitől azt tanulta, hogy mindig legyen tartaléka, másrészt tudott a médiában dolgozni. De tudja, hogy a művészvilágot is nagyon nehezen érintette ez az időszak, hiszen az előadóművészek, zenészek közül nagyon sokan szabadúszók, csak akkor van bevételük, ha vannak fellépéseik. A műsorban elhangzott, hogy művészek kényszerültek példának okáért pizzafutárnak, arra a kérdésre, hogy ha olyan helyzetbe kerülne, hogy nincs semmi munkája, akkor mihez ért még, azt válaszolta: „nagy bajban lennék, de elvállalnék olyan munkát, amihez nem kell végzettség”.

A színház kapaszkodó lehet

Pajor Tamás műsorvezető azt kérdezte Csonka Andrástól, hogy miként látja a színház szerepét abban, hogy a járvány utáni helyzetben vigasztaló, reménységet adó élményeket, érzelmi támogatást nyújtson az embereknek. Csonka erre azt válaszolta, hogy csak remélni tudja, hogy az emberek ezt várják tőlük, mert akkor az azt jelenti, hogy akarják őket újra látni, mert ez amúgy számára kérdőjel. Nem tudni ugyanis, hogy egy évnyi szorongás és félelem után mennyire mernek beülni zárt térbe az emberek. Biztosan van egy mag, egy szűk réteg, akik mindenképpen elmennek az előadásokra, de lehet, hogy sok embernek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy most színházba menjen, például, ha elvesztette a munkahelyét.

„A színház egy kapaszkodó, érzelmileg és gondolati szempontból nagyon sok mindent kapunk az élő adás élményétől, amit a streamelés, amivel próbálkoztunk a pandémia alatt, nem ad úgy vissza. A színház varázsa az élő adás, amely egy közös játék a nézőkkel” – fejtette ki Csonka András, aki csalódottságának is hangot adott. Azt gondolta ugyanis, hogy a pandémia a világot egy kicsit megváltoztatja, főleg tavasszal hitte ezt, hogy érzékenyebbé és elfogadóbbá teszi az embereket, de azt tapasztalja, hogy nem ezt történt.

„Megint azt látjuk, hogy bárki bármilyen témában nyilvánul meg, akármilyen galamblelkű is, olyan kommentcunami ömlik a nyakába, és olyan gusztustalan, undorító stílusban, elfojtott frusztrációkkal, gonoszsággal és gyűlölettel tarkítva, hogy egyszerűen rémisztő. Egyre rémisztőbb a felnőttek világa. A színháznak ebben a helyzetben egyre fontosabb szerepet kellene betöltenie, de kérdőjeles, hogy minden színház talpon tud-e maradni. Különösen a magánszínházaknál, a függetleneknél, ha nem jön a néző, akkor nincs miről beszélni. Szóval a nyáron fog kiderülni, hogy mi marad a színházi világból meg” – folytatta a művész.

Szlazsánszky Ferenc műsorvezető szóba hozta Csonka András terasznyitással kapcsolatos, óvatosságra intő Facebook-bejegyzését, ami óriási vihart és heves kritikákat váltott ki. „Alapvetően olyan típusú ember vagyok, aki szeret a világgal jóban lenni. Régebben megviseltek a kritikus kommentek, de ma már azt látom, hogy bármit olvashatsz bárkiről. Mindenhol ott vannak azok a kommentelők, akiket csak az érdekel, hogy rúgjanak és üssenek. Ebből a szempontból nem viselt meg ez az ügy. Már 36 ezres megosztásnál tart a poszt, már rég nem velem beszélgetnek” – magyarázta.

„Muszáj ilyenkor véleményt nyilvánítani”

Csonka András felhívta a figyelmet arra, hogy nem a teraszok ellen emelte fel a hangját, hanem azon fesztiválhangulat, piknik ellen, ami kockázatosnak tűnt számára a felvételeken. A színművész szerint nem lehet, hogy az emberek annyira buták, hogy nem értik meg: még naponta százak halnak meg és ezrek vannak kórházban, és nagyon nehéz helyzetben van az egészségügy. Ezt a helyzetet pedig egyik napról a másikra nem fújta el a szél, mintha elfelejtenék, hogy mi történt itt az elmúlt évben. „Muszáj ilyenkor véleményt nyilvánítani!” – érvelt amellett Csonka András, hogy miért nem bánta meg a sok vitát kiváltó „teraszos” posztját.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink