Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-04 07:08:00

A KSH főosztályvezetője szerint az áprilisi halálozási adatok még rosszabbak lesznek

A KSH adatai szerint idén márciusban 40 százalékkal többen haltak meg, mint tavaly. A KSH főosztályvezetője szerint az elmúlt hetek koronavírus-adatai alapján ez nem meglepő, és úgy véli: tudván, hogy a harmadik hullám március végén-április elején tetőzött, az áprilisi adatok még rosszabbak lesznek.

A KSH friss felmérése szerint idén márciusban 40 százalékkal többen haltak meg, mint a tavalyi év azonos időszakéban. Az első negyedévben 22 százalékkal ugrott meg a halálozás: 2021 márciusáig 41 727-en haltak meg, 7072-vel többen, mint egy évvel korábban. Januárban 17, februárban 7,8 márciusban 40 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH Szakstatisztikai igazgatóság, Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának főosztályvezetője szerint az elmúlt hetek koronavírus-adatai alapján varható volt a kedvezőtlen márciusi statisztika. Kovács Marcell azonban az ATV Start című műsorában arra figyelmeztet – tudva, hogy a harmadik hullám március végén-április elején tetőzött –: az áprilisi adatok még rosszabbak lesznek.

Kovács elmondása szerint Magyarországon tavaly a többlethalálozás nagyjából 80 százalékát tette ki a covid-halálozások száma. Hivatalos statisztika azonban arról, hogy összesen hányan hunytak el koronavírus-fertőzés következtében, majd akkor lesz, ha a KSH feldolgozza a halotti bizonyítványok adatait, és azok alapján közli a haláloki-statisztikákat – mondta el Kovács.

A KSH felmérése szerint egyébként a születések száma – Budapest és Észak-Magyarország kivételével – valamennyi régióban emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Kovács szerint ez kifejezetten pozitívnak számít. Részben azért is, mert félő volt, hogy a koronavírus miatt alábbhagy a gyermekvállalási kedv (az első negyedév adatai alapján ez nem így lett), részben pedig azért is, mert (évente nagyjából 20 ezerrel) csökken gyermekvállalási korú nők száma.

Nagyot ugrott a halálozások száma márciusban

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink