Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-05-02 17:58:00

Magyar György az előválasztás részleteiről: kódot kapnak, akik online szavaznának

Jelentősen megváltozhatnak az erőviszonyok az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között annak ellenére, hogy az elmúlt időben megerősödtek azok a politikusok, akik már bejelentették indulási szándékukat – vélik a szakértők. Az ATV Híradójának nyilatkozó politológus nem számít nagyobb, személyeket lejárató botrányra az ellenzéki pártok versenyében, szerinte inkább valamilyen egyezség jöhet létre egy-egy jelölt között.

Jakab Péter, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter és mostantól Dobrev Klára: ők azok, akik már biztosan megmérettetik magukat az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek őszi előválasztásán. Az első magyar országos előválasztással kapcsolatosan már több részlet ismert, a következő hetek azonban még döntő jelentőségűek lehetnek.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója erről úgy vélekedik: „Én egyelőre nem mernék jósolni, ez nagyon szoros versenynek látszik.”

A cég legutóbbi felmérése azt mutatja, fontos szerepet játszhat az, hogy azok a jelöltek, akik bejelentették indulásukat, már javában kampányolnak. Hann úgy véli, az ellenzék szempontjából előnyös lehetne egy vidéki jelölt, aki meg tudná mozgatni a kisebb településeken élő, még kevésbé elkötelezett szavazókat.

„Nem tartanám rossz megoldásnak, ha egy vidéki jelölt lenne, ezzel persze nem azt mondom, hogy Karácsony Gergelynek, vagy Dobrev Klárának nincs esélye” – mondta el híradónknak az igazgató.

A Telex úgy értesült, hogy a Párbeszéd, az MSZP és az LMP által támogatott Karácsony Gergely már eldöntötte indulását, de úgy fogalmazott: a járványhelyzetben nem kíván hatalmi kérdésekkel foglalkozni. A bejelentéssel akár júniusig is kivárhat.

Az egyelőre kérdés, mennyire tud harmonikus maradni az együttműködés az ellenzéki szereplők között. Egymás lejáratását tiltja az etikai kódex. Mikecz Dániel, a Republikon vezető elemzője nem is számít ilyen jellegű kampányra.

Az előválasztás lebonyolításával kapcsolatban még sok a nyitott kérdés. A szervező Civil Választási Bizottság elnöke híradónknak azt mondta: a nyár elején minden tisztázódni fog.

Magyar György szerint a pártok májusban többféle egyeztetésen dolgozzák majd ki a részleteket.

„Azokon a kis településeken, ahol nehéz lesz kitelepedni, ott jármű fog megjelenni, és meglesz előre jelölve az a pillanat, amikor valaki leadhatja a szavazatát” – magyarázta a bizottság elnöke.

Magyar azt is kiemelte, hogy megteremtik az online előválasztás technikai hátterének és jogi biztonságának feltételét. A szavazó egy kapott kóddal adhatja majd le a voksát.

A hatpárti együttműködés minden közvélemény-kutatás szerint esélyes ellenfele lehet a kormányoldalnak 2022-ben. Az előválasztás első fordulóját a tervek szerint szeptember 18-a és 26-a között tartják meg.

Hollik István: „Ez az egész előválasztásosdi egy nagy színjáték”

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink