Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-29 13:06:00

Zacher Gábor: A koronavírusos betegek száma csökken, de egyre többen szorulnak poszt-Covid-ellátásra

A toxikológus az ATV Híradójának arról beszélt: azoknál, akik átestek a fertőzésen, később - akár hónapokkal a betegség után - sokféle tünet jelentkezhet. Zacher szakmai szempontból megkérdőjelezhetőnek tartja a hirtelen nyitást.

Portálunk is megírta, hogy Kubatov Gábor, az FTC elnöke Facebook-oldalán arról számolt be: amint megvan a 4 millió beoltott, "együtt szurkolhatunk" szombaton, az FTC-Mezőkövesd bajnoki mérkőzésén. A jegyértékesítés ugyanis már megkezdődött.

Zacher Gábor ezzel kapcsolatban az ATV Híradójának azt mondta: fontos hangsúlyozni, hogy az oltás felvétele nem jelent azonnali védettséget. A toxikológus szerint az első oltás után 5-10-12 nappal kezdődik a védettség kialakulása, a második oltást követően pedig körülbelül 10-14 nappal mondhatjuk ki, hogy azt a fokú védettséget érte el az illető, ami a különböző oltóanyagok leiratában szerepel.

Zacher szerint a sportesemények, szállodák látogatásánál - utóbbi szintén akkor válik lehetővé, ha Magyarországon eléri a 4 milliót a beoltottak száma - kérdés, hogy az mennyire kötött védettségi igazolványhoz. Amennyiben igen, akkor a rizikó kisebb, de ahogy a szakember fogalmazott: kétli, hogy a klasszikus B-Középben a távolságtartás, maszkviselés folyamatosan jelen lesz.

A toxikológus azt mondta: szakmai szempontból megkérdőjelezhető az ilyen hirtelen nyitás, de reméli, nem lesz igaza, és később nem lesz meg ennek a böjtje.

Arra a kérdésre, hogy a durván kétmillió beoltott, aki már a második adag vakcinát is megkapta, mennyire tudja visszafogni a járvány terjedését, Zacher Gábor azt mondta: a nyájimmunitáshoz ez kevés, ahhoz az kellene, hogy a lakosság 80 százaléka be legyen oltva. Ezt viszont nem tudjuk elérni, ehhez ugyanis a fiatalkorúak oltása is kellene. A toxikológus Izraelt hozta fel példaként: az ország a világon talán a legjobban áll átoltottság terén, de kijelentették, hogy csak akkor tudnák elérni a nyájimmunitást, ha az oltóanyagok vizsgálatai igazolnák, hogy a fiatalkorúak is olthatók. Izrael átlagéletkora ugyanis alacsony, sok a fiatal. Ha a vizsgálatok - amik jelenleg is elég előrehaladottak, főleg a Pfizernél - bizonyítják, hogy a fiatalok olthatóak, akkor a nyájimmunitás elérhető - mondta Zacher.

A toxikológus a hatvani kórházban - ahol jelenleg dolgozik - azt látja, hogy kevesebb a koronavírusos beteg, viszont egyre többen vannak azok, akik poszt-Covid-ellátásra szorulnak, akár hónapokkal azután, hogy elkapták a fertőzést. Náluk változatosak a tünetek: Zacher Gábor többek között látásromlást, hallásvesztést, pszichés gondokat, tüdő- és szívelváltozásokat említett. Mint fogalmazott, a poszt-Covidot is csak most kezdjük megtanulni, ez az ellátás szinte minden szakmát érint, szükség van pszichiáterekre, kardiológusokra vagy akár gyógytornászokra, gyógymasszőrökre is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink