Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-26 14:44:00

Megkérdeztük Péterfalvi Attilát a védettségi igazolványok felmutatásáról - ezt mondta

Alkotmányosan nem aggályos adatvédelmi szempontból a védettségi kártya bemutatása, ha elérjük a 4 milliós átoltottságot. Az atv.hu-nak Péterfalvi Attila ezt azzal indokolta: a felmutatott igazolvány adatait nem lehet majd rögzíteni.

Ma megjelent a kormányrendelet arról, hogy ha az átoltottság eléri a 4 milliós határt, új intézkedések lépnek életbe, és ezek jelentős része védettséghez - védettségi igazolványhoz - lesz kötve. 

A kormány döntése szerint a koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható - tartalmazza a kormányrendelet. 

Péterfalvi Attila: nem alkotmányellenes

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ( NAIH ) elnöke az atv.hu kérdésére, miszerint alkotmányosan bármilyen aggály megfogalmazható-e azzal kapcsolatban, hogy a 4 milliós átoltottsági elérése után az éttermekben, kávézókban, hotelekben, mozikban, és más helyekre, eseményekre a védettségi igazolvány felmutatásával lehet belépni, azt nyilatkozta: a védettségi igazolvány felmutatása, bemutatása nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul. Péterfalvi Attila hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány továbbra is jelen van, ezért indokolt ez a kormányrendeletben meghatározott intézkedés is. A védettségi kártya bemutatása belépéskor alkotmányosan adatvédelmi szempontból azért nem aggályos, mert ahhoz nem társul adatrögzítés - közölte. Amikor valaki bankkártyával fizet, akkor természetesen megjelennek az adatai, de azokat nem kapcsolják össze ( és nem rögzítik ) a védettségi igazolvány adataival - tette hozzá a kérdésünkre az adatvédelmi hatóság elnöke, emlékeztetve: a NAIH már állást foglalt korábban a munkavállalók koronavírus járvány elleni védettsége ügyében, hogy ezt mennyiben ismerheti meg a munkáltatója. Ez az állásfoglalás kimondja azt is: “A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. 

Hol kell majd felmutatni a kártyát ? 

A kormányzati álláspont szerint a védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során, hiszen a konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól. 

A kormányrendelet szerint a 4 milliós átoltottság után a védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.  A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.  A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.  Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek. A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják - nekik nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.  

EU: zöld kártya júniustól 

Az Európai Uniós digitális zöld igazolás - hivatalos nevén:  Digitális Zöld Igazolás (Digital Green Passport) -  tervezetét márciusban mutatta be az Európai Bizottság. Amennyiben sikerül elfogadni a tervezetet - és a technikai háttér is meglesz -  akkor várhatóan június elején, a nyáron élesítik a rendszert. A cél, hogy megkönnyítse az uniós állampolgárok szabad mozgását az EU területén, és lehetővé tegye a tagállamok számára, hogy még a nyári turistaszezon kezdete előtt enyhítsenek a beutazási járvány miatti korlátozásokon - és PCR-teszt vagy karanténkötelezettség nélkül is beengedjék az uniós állampolgárokat a területükre. Azokat kell majd az uniós államoknak azonos elbánásban részesítenie, akik az Európai Gyógyszerügynökség ( EMA ) által engedélyezett oltást kaptak. A kínai Sinopharm vagy a Szputnyik V oltás esetében szabadon dönthetnek az EU-tagországok, hogy milyen szabályt/elvet követnek.​

Ma van a csernobili atomkatasztrófa 35. évfordulója. Vujity Tvrtko Túl minden határon – Csak Csernobil – a rendezői változat című filmjét ma este 22.15-kor láthatják az ATV-n.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink