Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-23 07:40:00

Orbán Viktor bejelentette, mikor nyitnak a szállodák, éttermek, konditermek

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban elmondta: a jövő hét közepén elérhetjük a 4 millió beoltottat. Ha ez megtörténik, látogathatóak lesznek többek között a mozik, színházak, fitnesztermek, közfürdők, állatkertek, vidámparkok és sportesemények. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők pedig mehetnek szállodába is.

Orbán Viktor azt mondta: izgalmas beszélgetés volt, amit a WHO európai igazgatójával folytatott, aki a pozitívumokat emelte ki. Arról is beszéltek, hogy ha érkezik egy újabb járvány, felkészültek vagyunk-e. A nyitást nem a WHO-tól tették függővé, a mai operatív törzs ülésén közölték vele, hogy túl vagyunk a 3,5 millió beoltotton, nyithatnak a teraszok, mint fogalmazott: rá is vár egy korsó sör a teraszán, alig várja, hogy odaérjünk.

Egy-két szabályt meg is kellett változtatni - ahhoz, hogy a teraszok este fél 10-ig nyitva lehessenek, több idő kell majd a hazaéréshez is, így a kijárási tilalom holnaptól este 11-kor kezdődik. 

A következő lépés

Megvan a következő nyitási lépés. 4 millió beoltottnál, ez szerdára-csütörtökre meglehet,  megnyitjuk a szolgáltatások széles körét, azok számára, akiknek lesz védettségi igazolványuk. A színházak, tánc- és zeneművészeti események, mozik, múzeumok, jégpályák, szállodák, kalandparkok, vidámparkok, sportesemények, az éttermek belső helységei is látogathatóak lesznek - jelentette be Orbán Viktor, a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy mi lesz a nyitási menetrend.

A 16 és 18 év közöttiek is beolthatóak - mondta Orbán Viktor. Már arra is utasítást adott, hogy mivel őket Pfizerrel fogják oltani, annyi adagot különítsenek el, amennyire az ő számukra szükség lesz. A következő napokban teszik közzé az arra vonatkozó információt, hogy mi lesz esetükben az oltási menetrend. A 12-16 év közöttieket oltása ügyében még óvatosak vagyunk, itthon még ehhez vizsgálatra van szükség.

Ma reggel meghallgatták Maruzsa Zoltán államtitkárt, azt mondta, a dolgok a vártnál zökkenőmentesebben alakultak az iskolák és óvodák nyitásánál. Messze 50 százalék fölött tértek vissza a gyerekek az óvodákba és iskolákba, ez a szám szépen emelkedik - tette hozzá a miniszterelnök.

Van vita a vakcinák hatékonyságáról, hallott arról, hogy az egy oltással visszabetegedők aránya alacsony, így a gyerekek biztonságban vannak, mivel a tanárok nagy része megkapta az első oltást.

Május közepén elmetszi egymást a regisztráltak és a beoltottak száma, utána jönnek a világban élő magyarok - közölte a miniszterelnök, hozzátéve: indul egy akció, hogy a világ bármely pontjáról jöhetnek a magyarok és megkapják az oltást. 

A veszélyhelyzet hosszabbításáról is kérdezte a műsorvezető. Erre azért van szükség, hogy a cselekvőképesség megmaradjon, széles felhatalmazottsággal rendelkezzen és minden döntést meg tudjon hozni a kormány, a parlamenti nyári szünetben is, akkor is, ha a képviselők nem lesznek ott és ezért nem tudnak dönteni. Jól döntött a kormány, hogy kérte a hosszabbítást - közölte a miniszterelnök. 

Halottak száma: "több tiszteletet az embereknek"

A műsorvezető kérdésére, hogy most, hogy ilyen jól alakul a beoltottak száma, "az ellenzék azt a taktikát választotta, hogy naponta háromszor elmondja, hogy nálunk halnak meg legtöbben kerek a világon a járványban, Szabó Tímea és Gyurcsányék is, miközben a többlethalálozásban az EU-s középmezőnyben vagyunk", Orbán Viktor azt mondta: az emberben van egy rossz érzés, amikor a halottak számában vívnak politikai csatát. "Ez olyan kínos. Az emberek meghalnak, együtt kell érezni a hozzátartozókkal, el kell temetni a halottainkat.Több tiszteletet az embereknek, talán ezt mondanám" - fogalmazott a miniszterelnök, kijelentve: nem politikai verseny tárgya a halottak száma, épp elég baj, ha egy ember is meghal.

Az Európai Uniónak van egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik,hogy az utolsó békeévhez képest a covidos évben mennyien halnak meg. Ez egy valóságos szám, azt mutatja, mennyi életet veszítettünk el az utolsó békeévhez képest. Ezt nézve Magyarország egy tartható pozícióban van, inkább a jobban teljesítő országok közé tartozik. Hiszen itt kevesebben halnak meg fertőzés következtében, mint más uniós országban. Itthon nem teszünk különbséget abban, hogy valaki covidban halt meg, vagy coviddal. "Ez továbbra is így fut, az európai statisztikában is ilyen különbséget tesznek, ezért én ezt követem" - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt, nem tudja, hogy amikor egy-egy vakcina elleni világkampányt lát, amögött tényleges tudományos érvek állnak, vagy valamilyen gyógyszergyári stratégia van-e, "pénz, pénz, pénz". Ráadásul Európában belekeverték a politikát a vakcinák megítélésébe - mondta. De ha életet kell menteni, ha egészségről, járványról van szó, abból nem szabad politikát csinálni. Az a kérdés, mi a tanulság a mi számunkra. Az, hogy állunk olyan nagyon jól az oltásokkal, mert Magyarország egy olyan ország, akinek senki nem mondhatja meg, mit tegyen és mit ne tegyen - jelentette ki a miniszterelnök, egyértelművé téve, mindig a nemzeti érdek szerint cselekszik a kormány.

Költségvetés

Nem tudja azt ígérni, hogy a következő hónapokban nem kell egy-egy költségvetési tételt módosítani, a lehetőség megvan. Az idei év most beadott költségvetést módosító javaslata a gazdaság újraindítását célozza. Most még az egészségre figyel ő is, meg a halálozásokra, oltások számára, de szép lassan módosul az arány, lassan elő fog jönni mindannyiunk gondolkodásában a gazdaság újraindításának kérdése. A bajba jutott vállalkozások komoly segítséget kaptak, a bértámogatást májusra is kifizetik a vendéglátósoknak.

Brüsszeli út: Orbánt az EU jövőjével kapcsolatos kérdések izgatják

Egyeztetett-e az ellenzékkel? Karácsony Gergely már elküldte Brüsszelnek a javaslatát - kérdezte a mai brüsszeli útja előtt a miniszterelnököt Nagy Katalin, miután Orbán Viktor ma egyeztet Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel az uniós helyreállítási alapról. Az egyeztetés rendjét a jogszabályok rendezik, ezeket a Miniszterelnökség lefolytatta - mondta erre a miniszterelnök.

"Nem akarok én ott tárgyalni igazából semmiről, a pénzügyi kérdések rendezettek, három-négy nyitott kérdés van, ezeket a szakértők rendezik" - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: őt az EU jövőjével kapcsolatos kérdések izgatják. Hogy például az EU egy mostanihoz hasonló helyzetben lesz-e olyan közös válságkezelési programot, ami most nem volt, hogyan készül az EU egy esetleges későbbi járványhelyzetre. Milyen lesz az EU kapcsolata az új amerikai vezetéssel, lesz-e stratégiai autonómiája az uniónak, vagy ahogy Macron elnök is felvetette, az EU beszorul-e Kína és Amerika közé.

"A vezetésnek is megvan a maga szabályrendszere" - mondta Orbán Viktor azzal illusztrálva ezt, hogy sok embernek van jogosítványa. Neki az oktatója amikor elkezdte tanulni az autóvezetést, azt mondta: soha ne a kerekek elé nézzen, mert akkor rángatni fogja a kormányt és abból lesz a baj, ezért ő előre nézett “hogy aszerint mozgassa a kormányt”. Ezt szeretné most Brüsszelben is tenni.

Most Brüsszelbe is azért megy, hogy előre tudjon nézni - mondta.

Holnap van Szent György napja, ezzel kapcsolatban arról kérdezték Orbán Viktort, hogyan értékeli a rendőrség munkáját. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az utcai harcosok antikommunista világából érkezett, régen azt gondolta, hogy a rendőrök az elnyomó hatalmat testesítik meg. Ma már az emberek nem elnyomókat, hanem azt látják a rendőrségben, amit a nevük is jelent: hogy a rendet védik, és ezzel együtt a szabadságot is védik. Hangsúlyozta, hogy a közrend a járvány alatt sem bomlott fel, hazánk nem halad a káosz felé, ezt a rendőröknek köszönhetjük.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink