Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-21 17:03:00

Palkovics tárgyalni akar Karácsonnyal és Baranyi Krisztinával, az ajánlata: “egy ékszerdoboz”

Tárgyalni akar Palkovics László a Fudan-Diákvárosról a főpolgármesterrel és Baranyi Krisztinával, és olyan ajánlatot tesz nekik, “ami pestiesen szólva, nem lesz semmi”. Szerinte a tiltakozás “információhiányból” fakad, ezt “fehér asztal mellett” lehet orvosolni - mondta az atv.hu-nak a miniszter, aki szerint a Fudan-beruházás öt év alatt meg fog térülni. Palkovics László nem javasolja egyelőre, hogy a projekt legyen kiemelt kormányzati beruházás.

“Ha úgy gondolja a főváros és a ferencvárosi önkormányzat, hogy meg akarja akadályozni a Fudan projektet, lelkük rajta. De annak tudatában kell lenniük, hogy ezzel gyakorlatilag beismerik, nem akarják, hogy a hazai felsőoktatást érdemben fejlesszük, versenyképesebbé tegyük, hogy szerintük a magyar fiatalok nem tartanak igényt korszerű képzésekre” - mondta Palkovics László az atv.hu-nak a Fudan-Diákváros projekt miatt kirobbant konfliktus kapcsán.

Az innovációs miniszter szerint - aki kormánybiztosként hétfő óta felügyeli a projektet - “marhaságokat beszél”, aki szerint a Fudan a Kínai Kommunista Párt egyik egyeteme. Az intézmény teljesítményét mindenütt elismerik, a Fudan összemérhető mutatók alapján a 34. a világ elitegyetemeinek a listáján. Ráadásul rendkívül gyors ütemben zárkóznak fel az élmezőnyhöz, 2012-ben még a kilencvenedik helyen álltak a rangsorban – fejtette ki.

Arra, hogy a Hszi Csin-ping kínai elnök a Csingua Egyetemen a Kínai Kommunista Párt megalakulásának a 100. évfordulója alkalmából tett látogatásán azt mondta, hogy a felsőoktatás kulcsfontosságú a szocialista jövő építésében, és jónak nevezte, hogy az egyetemen a hallgatók és a tanárok “vörösek és professzionálisak”, mert így építhetik tovább, amit a Kínai Kommunista Párt szocializmusnak nevez, Palkovics László visszakérdezett: ha az amerikai elnök ellátogat az MIT-re, és tart egy előadást az amerikai értékekről, az baj?

Közbevetésünkre, hogy az Egyesült Államok egy demokrácia, a kínai rendszer pedig “szocializmus”, a miniszter azt mondta: a felsőoktatás a jelző nélküli jövő építésében fontos itt is és ott is. “A példára visszatérve, ugye nem probléma, ha az amerikai elnök tart egy előadást bármelyik amerikai egyetemen? Ő is a politikát képviseli, úgy, ahogy a kínai miniszterelnök tette. Az Egyesült Államok elnöke demokráciáról beszél Amerikában, Kínában pedig a saját társadalmi berendezkedésükről beszélnek” - magyarázta.

Mint mondta, a mérnöki vagy orvosi szaktudásnak, amelyet a budapesti kampuszon sajátíthatnak el majd a magyar és európai hallgatók, nincs világnézete. Azt meg a leghangosabban kommunistázók sem vitathatják el Kínától, hogy tudományban, kutatás-fejlesztésben, technológiában elképesztő fejlődést produkálva vezető szerepre tör a világban. “A legjobbaktól pedig nemcsak hogy nem szégyen, hanem kifejezetten hasznos, érdemes is tanulni” - mondta Palkovics László.

Diplomataképzés?

Arra, hogy diplomataképzés lesz-e a Fudan egyetemen Budapesten, a miniszter megerősítette, gazdasági, műszaki és orvostudományi képzés lesz. Hozzátette, hogy gazdasági képzése a Fudannak ma is van Budapesten, az első MA-képzés most ér véget. Javasolta, hogy nézzük meg, hogy akik ezen végeztek, mit gondolnak a színvonalról, volt-e ott bármilyen ideológiai képzés vagy nyomás. “Mert akikkel én beszéltem, azok azt mondták, hogy életük legjobb mesterképzésén vettek részt a Fudan és a Corvinus együttműködésében” – emelte ki.

Kérdésünkre fölolvasta, hogy a tervek szerint milyen képzések lesznek a Fudanon: empirikus elemzés és menedzsment-technológia, gazdasági stratégiák, pénzügyi tervezés, programmenedzsment, kínai nyelvi készségek, nemzetközi tanulmányok és geopolitikai képzések, gyógyszerészet- és orvostudományi, adattudományi és big data képzések, kommunikációs mérnök és médiatanulmányok, járműmérnökök képzése, automatizált rendszerek. Arra külön felhívta a figyelmet: orvostudományból is a klasszikus, ha úgy tetszik, európai változatot oktatják majd, nem a kínai orvoslást.

A Fudant a titkosszolgálatokkal összefüggésbe hozó teóriákra azzal reagált: “Az ellenzőknek legalább magukkal ki kellene egyezniük arról, hogy most akkor nyíltan pártkatonákat képez, vagy titokban kémeket épít-e be az egyetem. Azt nehezemre esik megítélni, hogy értelem vagy valóságtartalom van kevesebb az efféle vészmadárkodásban. A volt szocialista országok diplomáciai karának egy jelentős hányada Moszkvában végzett, egyszerűen azért, mert ott volt ilyen képzés” - mondta. Szerinte “ebből a szempontból” Budapesten is helye lehetne hasonló oktatásnak, “de ez nincs tervben, ilyen igényt a kínaiak sem jeleztek” - jelentette ki.

“Meg fogunk tudni állapodni”

Palkovics László arra, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere hétfőn az ATV Egyenes beszédben azt mondta, hogy az önkormányzat a 4 milliárdos ingatlantulajdonát nem fogja eladni az államnak, azzal reagált: kormánybiztosként négy elemért felel, ezek a Diákváros, a Fudan Egyetem kampusza, a közösségi tér, és a Soroksári út felé eső intézményi övezet, ide várják azokat a cégeket, akik kutatóintézetet akarnak működtetni. Az teljesen biztos, hogy ezekben összesen nincs a ferencvárosi önkormányzatnak 4 milliárd forint értékű része - mondta.

“Én azt gondolom, hogy meg fogunk tudni állapodni” - jelentette ki ugyanakkor a miniszter, és ezt kérdésünkre azzal indokolta, a szóban forgó terület jelenlegi formájában “Budapest egyik szégyenfoltja”, “az egyik legrondább rész a Duna-parton”. Ha az önkormányzat megakasztja a városrész fejlesztését, azzal nemcsak a nagyjából 10-12 ezer magyar hallgatónak kollégiumi elhelyezést biztosító épületek felhúzását, hanem a környék vonzóbbá, élhetőbbé tételét is hátráltatja. “Ezt polgármester asszonynak kell megbeszélnie a választóival, én a magyar embereket azért pragmatikusabbnak tartom” - mondta Palkovics László, hozzátéve: ő a népszavazás kérdését nem tudja és nem is akarja befolyásolni. “A népszavazás a városvezetők ötlete, ügye, elindítása rajtuk és a megfelelő számú támogató összegyűjtésén múlik. De ha megállapodunk, mielőtt bármit kezdeményeznek, egy értelmezhető ajánlatot teszünk, amit ők elfogadnak, akkor nem lesz szükség népszavazásra” - jelentette ki.

Arra, hogyha egy referendumon mégis úgy döntenének, hogy ne épüljön meg a Fudan Egyetem, mi lesz a kormány lépése, Palkovics László megismételte: a kormány elkötelezte magát, hogy a magyar hallgatóknak kollégiumokat épít. Most az újdonság varázsával hatott, pedig már 2017-ben döntöttek egy 220 milliárd forintos előterjesztésről, ami a magyar felsőoktatási intézmények fejlesztését célozza.

A kérdésünkre, hogy ő javasolja-e, hogy a kormány a beruházást nyilvánítsa kiemelt fejlesztésnek (akkor nem is lehet referendum), azt válaszolta: “én egyelőre inkább úgy gondolnám, hogy tárgyalni kellene a fővárossal és a kerületi önkormányzatokkal. Az valóban nem jó, hogy az érintett városvezetőkkel nincs egyetértés” - jelentette ki.

Mi az ajánlata a fővárosnak? “Ékszerdoboz”

Arra a kérdésünkre, hogy a miniszter be fog-e kopogni Baranyi Krisztinához és Karácsony Gergelyhez is. Palkovics ezt válaszolta: “Ők már bekopogtak hozzám, Baranyi Krisztina levelet írt nekem. Akkor még a felelősségem csak a Fudan Egyetemre vonatkozott. De tárgyalásokat fogunk kezdeményezni főpolgármester úrral és polgármester asszonnyal is.”

“Ha megnézi az elmúlt hat évet, a konfliktusokban én mindig mindenkivel egyeztettem, a fél világot keresztülutaztam. Ezt a szokásomat, hogy megpróbálok másokkal tárgyalások útján megállapodni, nem szeretném föladni. Erre amiatt is szükség van, mert a jobbító szándékainkat sokszor előítéletes módon félreértik, vagy a változásokban ellenérdekeltek félremagyarázzák. A városvezetők tiltakozása mögött ezúttal inkább az információhiányt sejtem, ebben a mi mulasztásunk is benne lehet, de ez nem olyan hiba, amit fehér asztal mellett ne lehetne kijavítani” - mondta.

Arra, hogy mit ajánl Karácsony Gergelynek, illetve Baranyi Krisztinának, a miniszter azzal válaszolt: azt hogy létrehozunk egy olyan beruházást, ami mind Budapest fővárosnak, mind Ferencvárosnak “egy ékszerdoboza lesz”.

“Pontosan ezen a helyen volt kijelölve a Fudan Egyetem” - jelentette ki a miniszter arra reagálva, hogy Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina is azt mondja: nem a most megjelölt részen volt kijelölve a Fudan Egyetem kampusza a Déli Kapu projektben, itt irodákat, kiszolgáló intézményeket, mosodát terveztek, nem erről szólt a főváros-kormány megállapodás. „Amikor ezt a tárgyalást folytattuk, már az első egyeztetésen elhangzott, hogy itt egyetemet szeretnénk építeni. A megállapodás arra vonatkozik, hogy egyetem lesz, az meg megegyezés kérdése, hogy milyen felsőoktatási intézmény kap itt helyet” - mondta Palkovics László.

“Öt éven belül meg fog térülni”

Arra, hogy azért még erősebb a tiltakozás, hogy a Fudan kampusz 540 milliárdos hitelfelvétellel és Karácsonyék szerint az ország eladósításával jár, így nem a közjót szolgálja, azzal reagált: ne becsüljük le a kormánynak a képességeit, hogyha egy ilyen beruházásról beszélünk, akkor megnézik, hogy ennek milyen az üzleti modellje.

Palkovics László szerint hogyha megépítik az egyetemet, annak saját bevételei lesznek tandíjakból, kutatás-fejlesztési együttműködésekből, egyebekből, de a megtérülés nem csak ezeken alapul. Az intézménybe érkező oktatók, az egyetemi hallgatók, akik Magyarországon tanulnak, itt bérelnek lakást, itt mennek étterembe, itt veszik igénybe a szolgáltatásokat, személyi jövedelemadót és áfát fizetnek. Közvetett hatásként pedig munkahelyteremtő cégek, kutatóintézetek jönnek, beruházásokat hajtanak végre, hozzájárulnak a gazdasági modellváltáshoz. “Nem tartom túlzónak azt az előzetes becslést, hogy a Fudan kampusz akár öt éven belül is megtérülhet” - jelentette ki a miniszter, megjegyezve: a magyar egyetemekre jelentősen többet költünk uniós forrásokból, részben hitelből. „Mindkettő jó befektetés, miért kellene ezeket elengednünk?”

“Jobb helyeken zsarolásnak hívják”

“Jobb helyeken zsarolásnak szokták hívni az ilyet” - reagált arra, hogy Karácsony Gergely kilátásba helyezte a ‘23-as atlétikai vb lemondását, ha a Fudan miatt egy fillérrel is drágábbak lesznek az albérletek a Diákvárosban. “Egy atlétikai világbajnokság szintén jó üzlet. Mind a kettőt szeretnénk” - mondta a miniszter, de mint megjegyezte, a sportversenyre nem terjed ki a kormánybiztosi feladat. “Abban nem vagyok biztos, hogy a főpolgármester egyoldalúan lemondhatná a rendezvényt, ezt jogászok dolga kibogozni, de egy esetleges visszalépés feltétlenül temérdek pénzbe kerülne”.

A tárcavezető szerint az ellenzéki politikusok mintha csak vagy-vagyban tudnának gondolkodni, azt hangoztatják, hogy Diákváros vagy Fudan, Fudan vagy atlétikai világbajnokság. A kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy a mesterségesen szembeállított ügyek együtt, egyszerre sikerre vihetők. „Mi azt képviseljük, hogy Diákváros és Fudan, Fudan és atlétikai vb, mert mindegyik lehetőség Magyarországot gazdagítja, a forintosítható hasznokon túl olyan teljesítményekké válhatnak, amelyekre minden magyar ember büszke lehet” - mondta.

A miniszter megismételte, hogy szerinte meg fognak tudni állapodni. “Biztos vagyok benne, hogy a főpolgármestert nem azért választották meg a budapestiek, hogy gátat szabjon a fejlesztéseknek. Persze bármiből politikai ügyet lehet csinálni, de biztosan közös érdek a színvonalasabb felsőoktatás, az egyetemi hallgatók korszerű képzése. A településfejlesztéssel és zöldítéssel szembeni hangulatkeltés pedig végképp nem fér a városvezetők önképébe” - mondta.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a konkrét ajánlata a fővárosnak, a miniszter elárulta: az az ajánlat, hogy Budapestnek semmiféle rizikót nem kell vállalnia, mégis egy olyan fejlesztési projekt haszonélvezője lesz, “ami, ahogy pestiesen mondják, nem semmi”. Ez egy nagyon komoly lehetőség a főváros és a kerületek számára is – ismételte meg a miniszter.

Mint mondta, a másik alternatíva, hogy az érintett terület, ahol a fővárosnak meg az önkormányzatnak egy kis része van, ott marad üresen, szeméttelepként, lepukkant épületek gyűjteményeként. “És akkor az elkövetkező negyven évben ezt nézegetjük. Ez egy főpolgármesternek, kerületi polgármesternek biztosan nem érdeke” - mondta Palkovics László.

Arra, hogy egy hirtelen váltással miért vette el a miniszterelnök a Diákváros-Fudan beruházást Fürjes Balázstól, és szignálta rá, a miniszter azt válaszolta: mert a Fudan és a Diákváros teljes mértékben összetartozik, és így egy kézben van az egyetemfejlesztés, intézményfejlesztés. “Szerintem a legszakavatottabb tárca az innovációs és technológiai tárca, mert felel a felsőoktatásért, a kutatásért is. Ennél jobb helye egy alapvetően egyetemi projektnek nincs, nem is lehet” - mondta Palkovics László.

Palkovics a “pitbuldózer”?

Azért szignálta rá a Fudant és a Diákvárost, mert a nagy konfliktusos ügyeknél a miniszterelnöknek egy “pitbuldózerre”, van szüksége? - kérdeztük meg. Palkovics László hétfőn a Szegedi Tudományegyetemen tárgyalt az egyetemi modellváltásról, és a közeli padokra a tiltakozók egy piros-fehér-fekete szalagra kifüggesztették “pályafutása állomásait”: eszerint 2018-ban a CEU, 2019-ben az MTA, 2020-ban az SZFE, 2021-ben pedig a Szegedi Tudományegyetem vethetett keresztet magára, de ott volt a sor végén a Fudan vörös táblája is.

A miniszter most a CEU-val kezdve a reagálást, erről azt mondta: “Már benyújtottam a felsőoktatási törvény kapcsolódó módosítását, ami szerintem megnyugtatóan rendezi a kérdést. Hogy ne érjen bennünket olyan kritika, hogy nem európai megoldást alkalmazunk, a bajor felsőoktatási szabályozást illesztettük be a jogrendünkbe” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az irányt illetően a bajor a szigorúbb szabályozás. Az ugyanis azt mondja ki, hogy akkor működhet külföldi, tehát EGT-n kívüli egyetem Bajorországban - és eszerint a jövőben majd Magyarországon is -, ha a két ország között a diplomák egyenértékűségéről van egy megállapodás, egy szerződés. Másrészt a magyar kormány azt mondta – tette hozzá Palkovics László – hogy az ottani egyetemnek léteznie kell. A bajor szabályozás szerint viszont az ottani egyetem nem tudja ellátni a minőségbiztosítási funkcióját, ha nem létezik. Ez szigorúbb a mi eddigi szabályozásunknál, “de ha a bajoroktól ezt elfogadják, akkor talán tőlünk is, és ezt az ügyet megoldottuk” - fogalmazott a miniszter.

Az amerikai diplomára vonatkozó kérdésünkre Palkovics László azt mondta: a CEU nem adhat ki most sem amerikai diplomát, és az új szabályozásnak sem fog tudni megfelelni, “mert nincs a két állam között egyenértékűségi megállapodás. Ezen kívül a CEU-nak az amerikai egyeteme - a telephely szerinti vagy a székhely szerinti egyetem -, a tengerentúlon nem létezik”. Ezért azokat a szabályokat, ami az ott megkapott akkreditációra vonatkozóan minőségbiztosítási követelményeket jelent, a CEU “logikusan nem tudja betartani a magyarországi partnerével folyó képzésen”. “Tehát ilyen értelemben nem változott semmi sem, csak szigorúbb szabályokat hozunk, amelyek továbbra is mindenkire egyformán érvényesek” - mondta Palkovics László. “Ha van Európában erre példa, márpedig van, a bajor, akkor azt érdemes bevált mintaként kezelnünk. Mi csak azt csináltuk, hogy lemásoltuk az ottani szabályozást, meglepő lenne, ha ezzel szemben bárki megalapozott kifogást emelne” - vélekedett.

Az szerinte logikus kérdés, hogy “amikor Weber úr azt mondta, hogy majd a Müncheni Egyetem meg fogja az amerikai diploma problémát oldani, miért nem oldotta meg?” Meggyőződése szerint azért nem tette, mert a korábbi gyakorlatnak nincs jogalapja a bajor szabályozás szerint sem. A Müncheni Egyetem ugyanúgy nem tudott volna kiadni amerikai diplomát az ilyen képzésekben.

Arra, hogy szerinte annak mi az üzenete, hogy a kormány elüldözött egy amerikai egyetemet, a CEU-t, és most jön helyette egy kínai egyetem, Palkovics László a szokásos kormányválaszt adta: “pontosítsunk, mi a CEU-t nem üldöztük el, a Soros-egyetem nem volt hajlandó megfelelni a magyar szabályoknak, miközben ez számos másik nemzetközi intézménynek különösebb felhajtás nélkül sikerült”.

A Fudan Egyetem jogi státuszáról azt mondta: “a lehetőségeket a törvénymódosítás egyértelműen behatárolja, a helyzet tiszta, a Fudan Hungary egy Magyarországon bejegyzett, Magyarországon akkreditált egyetem lesz”. A kínai intézmény soha nem akart az ottani jogszabályok szerint diplomát kiadni Magyarországon, magyar egyetemet fog létrehozni és működtetni úgy, ahogy a Közép-Európai Egyetem teszi - mondta a miniszter.

MTA, SZFE, SZTE: “Mintha elégedettség lenne”

Az MTA körül folytatott küzdelmekről Palkovics László azt mondta, most már eltelt másfél év az új rendszerben, és ő tüntetést nem látott, tiltakozást nem tapasztalt. “Mintha elégedettség lenne” - fogalmazott a miniszter, és emlékeztetett, hogy megduplázták, közel 40 milliárd forintra emelték az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alaptámogatását. A kormány minden ellenkező híresztelés dacára továbbra sem tud beleszólni a kutatóhálózat működésébe - állította. “Ők végre örülnek, hogy nem kívülről mondják nekik, hogy mit kutassanak, mint az Akadémia tette, hiszen az Akadémia elnöke irányította a kutatóhálózatokat. Most már a saját testületeik határozzák meg, mit kutassanak.“ Arra a felvetésünkre, hogy az irányító testületben többségben vannak a kormánydelegáltak, azt válaszolta: hat tudós emberről beszélünk, köztük például az Amerikában élő Grüner Györgyről, “aki a világ legtöbbet hivatkozott fizikusai közé tartozik”. “Képtelenség elvitatni tőle, hogy önállóan, objektív szempontok alapján dönt, pusztán azért, mert a kormány kérte fel” - tette hozzá. Sótonyi Pétert, az európai rangsorban negyedik legjobb Állatorvostudományi Egyetem rektorát is megemlítette. Palkovics László “nagy konfliktust nem lát” a kutatóhálózatnál, “mintha jó irányba haladnának a dolgok” - fogalmazott.

Az SZFE esetében azt emelte ki, hogy fenntartóváltás történt, az állami gyeplőt, amit sérelmezni szoktak, megszüntették. Az elmúlt időszak konfliktusait úgy értékelte: “szakmai vita van a művészemberek szakmai alkalmasságáról”, de ez egy jó vita szerinte. Felhívta a figyelmet, hogy 3 milliárd forinttal megemelték a Színművészeti Egyetem költségvetését, és készül az új kampuszukra vonatkozó 30 milliárdos terv, ezt a kormány támogatja. “Méltatlan, nyomorúságos, lepukkant épületekből és tantermekből jó körülmények közé kerülnek jobb finanszírozással” - mondta a Színművészeti modellváltásáról. „Megmutatjuk azt a fajta színházművészetet is, amit Vidnyánszky Attila képvisel, és nemcsak azt, amit Ascher Tamás, miért baj ez?” - kérdezett vissza.

„Ez nettó hazugság” - reagált arra a felvetésre, hogy azon túl, hogy az SZFE kuratóriumába csak kormánydelegáltak kerültek, a szenátusnak sem a költségvetésre, sem a fejlesztésekre, sem a képzés legfontosabb kérdéseire nincs már befolyása. Palkovics László azt mondta, hogy a törvénymódosítás szerint igenis van a szenátusnak hatása ezekre a kérdésekre, a jogszabály szerint minden anyagot véleményezniük kell, azt is, ami nem az egyetemi autonómiával kapcsolatos. A miniszter elismerte, hogy ez nem egyetértési jogot, nem vétójogot jelent.

Azt Palkovics László viszont nem is érti, hogy a Szegedi Tudományegyetem esetében “ki tiltakozik és mi ellen”. “Én nem láttam a tiltakozókat, én csak azt láttam, hogy a szegedi egyetem, köszöni szépen, nagyon jól érzi magát”. A fejlesztések folyamatosak, a finanszírozás 2014 óta nő. Amikor a méltán nagyra tartott Klebelsberg Kunó létrehozta ezt az egyetemet, akkor arra mai értéken 82 milliárdot fordított a magyar állam. „Most még többet, 105 milliárdot költünk rá, ez sem rossz arány” - fogalmazott Palkovics László.

Kínai oltást kapott

A minisztertől végül megkérdeztük, hogy ő milyen oltást kapott. Palkovics László elárulta, hogy kínait. “Akkor és abból kaptam, amikor és amiből jutott. Mivel korábban már átestem a fertőzésen, saját tapasztalat alapján úgy gondolom, bármilyen vakcina utcahosszal jobb annál, mint megkockáztatni a megbetegedést.​

Ajánlom

További belföldi híreink