Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-20 16:03:00

PSZ-elnök: A pedagógusok jelentős része felvette a munkát hétfőn

Hétfőtől újra jelenléti oktatás zajlik az általános iskolák alsó tagozataiban, és kinyitottak az óvodák is. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint leginkább azok a szülők tartották otthon gyermekeiket, akik maguk is otthonról dolgoznak, így meg tudják oldani a felügyeletet.

Szabó Zsuzsa az ATV Start című műsorában elmondta: hétfőn a pedagógusok jelentős része felvette a munkát, egyedül Vas megyében volt kiemelkedő hír, hogy egy egész tantestület tagadta meg a munkát. A PSZ felvette a kapcsolatot ezekkel a tanárokkal, és segítséget ajánlottak nekik arra az esetre, ha a munkaadóval komolyabb feszültség alakulna ki a helyzet miatt.

A szakszervezet elnöke úgy látja, minél kisebb egy település, annál nagyobb a létszám az intézményekben. A fővárosban viszont nagy a szórás: van intézmény, ahol szinte mindenki visszatért, viszont van olyan is, ahol a tanulók jelentős része hiányzik. Szabó Zsuzsa szerint főként azok a szülők tartották otthon gyermekeiket, akik esetleg maguk is otthonról dolgoznak, így meg tudták oldani a kicsik felügyeletét.

Szakszervezet: csökkentsék minimálisra az osztálylétszámokat az általános iskolákban

 

Amikor kiderült, hogy április 19-én megnyílnak az alsó tagozatok, a PSZ kérte az államtitkárságtól és a Klebelsberg Központtól is, hogy a digitális kollaborációs téren keresztül biztosítsák az otthon maradóknak az osztállyal párhuzamosan való haladást, tanulást. Van olyan pedagógus, aki ezt jelenleg is megteszi, viszont van, aki elzárkózik ettől. Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: nem hárítható csak a szülőre a felelősség, hogy az E-krétán kapott anyagot egyedül ő adja át a gyermeknek, ugyanis így a tudástartalom nagy eltéréseket fog mutatni az iskolába járó és az otthon tanuló diákok között. A hátrányos helyzetű gyerekekkel pedig ilyen szempontból kiemelten kell majd foglalkozni.

A PSZ elnöke felidézte: amikor bevezették a digitális oktatást a járvány első hulláma alatt, az oktatási rendszer nem volt erre felkészülve, ahogyan a tanárokat sem készítették fel, mindenki a saját tudása szerint próbálta megoldani a feladatot. Van, akinek ez könnyen megy, de van, akinek ez nehézséget okoz.

A legnagyobb probléma még mindig, hogy nem biztos, hogy minden gyerek rendelkezésére állnak a szükséges digitális eszközök, a hátrányos helyzetű területeken élő gyerekek teljesen elvesznek ebben a kérdésben. Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: a tanárok mindent meg fognak tenni, hogy az otthonról tanuló gyerekek ne szakadjanak le társaiktól, de elvárják, hogy ezeknek a pedagógusoknak a túlóráját kifizessék.

Óvodák: legyenek elkülönítve a csoportok

Szabó Zsuzsa az óvodákkal kapcsolatban elmondta: mikor jött a bejelentés, hogy kinyitják az intézményeket, a PSZ azt javasolta, hogy a lehető legkevesebb gyerek legyen egy csoportban, a szülőket pedig arra kérték, hogy aki teheti, tartsa otthon gyermekét. Hangsúlyozták, hogy csoportokat összevonni ebben a helyzetben nem lehet, illetve az udvaron is legyenek elkülönítve a különböző csoportok.

Az iskolák esetében ígéretet kaptak arra, hogy ahol megoldható, szétbontják az egyes osztályokat, hogy a lehető legkevesebb gyerek legyen egy teremben. Az intézményekben ugyanis most még üresek a felsősök tantermei.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink