Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-19 16:12:00

Nátha, influenza vagy koronavírus? Ezekre a tünetekre érdemes odafigyelni

Hazánkban az országos tiszti főorvos szerint csökkenést mutatnak a járványadatok, ugyanakkor az elmúlt 24 órában 197 beteg hunyt el. A koronavírusos tünetek egy részét egy megfázás vagy influenza esetén is tapasztalhatjuk, a BBC viszont összeszedte, hogyan lehet ezeket elkülöníteni egymástól.

A náthát, az influenzát és a koronavírust különböző vírusok okozzák, tüneteik azonban hasonlóak. A legtöbb koronavírusos beteg lázat, köhögést, illetve a szaglás és ízlelés elvesztését tapasztalja, miután elkapta a fertőzést. A BBC cikkében összefoglalta a különböző tüneteket, és hogy ezek mikor utalhatnak egy egyszerű megfázásra, vagy éppen koronavírusra.

Láz

A testhőmérséklet 37,8 fok felett számít magasnak, ez általában akkor következik be, ha a testünk valamilyen fertőzéssel küzd. Bár a láz a koronavírus vezető tünete, influenza esetében is, de náthás megbetegedésnél nem valószínű. Láz esetén érdemes koronavírus-tesztet csináltatni.

Köhögés

Ha valaki megfázott vagy influenzás, azzal együtt járhat a köhögés. Az influenza általában hirtelen kezdődik, együtt járhat vele izomfájdalom, hidegrázás, felfájás, fáradtság, torokfájás, orrfolyás és köhögés is. Ilyenkor rosszabbul érezzük magunkat, mintha megfáztunk volna.

A megfázás valamivel lassabban kezdődik, és kevésbé komolyan jelentkeznek a tünetei is, bár még így is megviseli a szervezetet. Itt köhögéssel, orrfolyással és torokfájással találkozhatunk leginkább. Láz, hidegrázás és izomfájdalom viszonylag ritka.

A koronavírusos köhögés azt jelenti, hogy a beteg sokat köhög több mint egy órán keresztül, vagy a köhögés rohamokban érkezik 24 órán belül. Ha valaki olyan légzőszervi alapbetegséggel küzd, amellyel egyébként is együtt jár a köhögés, koronavírus esetén ez rosszabbodhat.

Ha folyamatos köhögés kínozza, ez esetben is érdemes teszteltetni.

Ízlelés és szaglás elvesztése

Az ízlelés és a szaglás elvesztése a koronavírus fő tünetei közé tartoznak, ebben az esetben is fontos a teszt. A cikk megjegyzi, hogy ez ugyan nátha esetén is előfordulhat, de a jelenlegi helyzetben ennek mindenképp utána kell járni.

Tüsszögés

A tüsszögés nem tartozik a koronavírus tünetei közé. Folyamatos tüsszögés esetén - hacsak nincs láza, nem köhög vagy nem vesztette el szaglását, ízlelését - nem szükséges tesztet csináltatni a cikk szerint.

Tüsszentés során ugyanakkor különféle kórokozókat szórhatunk szét, ezért fontos a papír zsebkendő használata, amit aztán kidobunk, a kezünket pedig ezek után alaposan megmossuk.

Orrfolyás

A skóciai egészségügyi szolgálat (NHS) szerint az orrfolyás önmagában nem indokolja koronavírus-teszt elvégzését.

Egy Covid-tüneteket monitorozó applikáció adataiból kiderült, hogy a gyerekek kevésbé mutatnak légzőszervi tüneteket, és kevesebb esetben tapasztalható náluk láz, fejfájás vagy levertség fertőzés esetén.

Mit tegyünk rosszullét esetén?

A koronavírusos betegek sokféle tünetet tapasztalhatnak a fertőzés során az enyhétől a súlyosig, míg vannak olyanok is, akiknek egyáltalán nincsenek tüneteik.

A cikk szerint a tünetek akár két héttel azután is jelentkezhetnek, hogy valaki fertőző személlyel került kapcsolatba, de leggyakrabban már a megfertőződést követő ötödik napon előjönnek.

A nehézlégzés súlyos koronavírus-fertőzésre utal, ekkor már mindenképp orvosi segítségre van szükség.

Pécsen két bölcsődében és két óvodában jelent meg a koronavírus

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink