Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-18 06:25:00

Szakszervezetek: a közszéférában dolgozók döntő többségének fizetése nagyon alacsony

Jelentősen csökkent a KSH által közzétett januári átlagbérek mértéke azt követően, hogy módosították a számításokat. Korábban a statisztikai hivatal csak az 5 főnél több alkalmazottal működő cégeket, állami intézményeket vette figyelembe, így jött ki a 411 ezer forintos havi bruttó átlagfizetés. Miután a teljes alkalmazotti kört is beszámították, ugyanez az összeg már csökkent, de az úgynevezett mediánbér, a bérközép, az további, közel százezer forintos csökkenést hozott. A nettó fizetések átlaga a mediánbérrel, a bérek középértékével számolva már csak 212 ezer forint. Az ATV Híradó riportja.

Az idén januári adatok szerint 411 ezer forintos bruttó átlagfizetést számolt a KSH. Ezen nagyon sok alkalmazott lepődött meg mondván, hogy az ő bérük ettől az összegtől messze van. A 411 ezer forintos átlagbérbe a KSH csak az 5 főnél nagyobb foglalkoztatókat számolta be. A napokban megismert adatok szerint az összes alkalmazottra vonatkozóan ez az összeg már csak 398 ezer forint

„Sokan gondolhatták azt, hogy ők bizony nem keresték meg ezt a fizetést és jól is gondolták igazából, mert a gazdaságban az úgynevezett mediánkereset, ami az átlagember szempontjából nagyon fontos, az 320 ezer forint alatt van bruttóban” – jelentette ki Hornyák János, a Portfolió makroelemzője.

A mediánbér, a fizetések középértéke, ami azt mutatja, hogy januárban 2 millió 770 ezer ember keres kevesebbet mint bruttó 319 ezer forint. Ez az összeg csaknem 100 ezer forinttal kevesebb, mint a korábban ismert 411 ezer forintos átlagfizetés.

Varga Zoltán, a DK parlamenti képviselő úgy véli, „megpróbálja a kormány minden áron eltitkolni a valóságot az emberek elől, de mindent nem lehet, ez nagyjából ugyanaz, mint a rezsihazugság, amit tudjuk, hosszú, hosszú évek óta nyom a kormány, hogy a rezsin mennyit spórolt meg egy átlagos ember, miközben tudjuk nagyon jól, hogy pokoli sokat fizetünk a gázért, a vízért a villanyért, mindenért és nagyon keveset keresünk.”

A szakszervezetek szerint az alkalmazottak, különösen a közszéférában dolgozók döntő többségének fizetése nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony. „Ma ott tartunk, hogy romániában a nettó keresetek tekintetében egy pályakezdő fiatal 90 euróval többet keres, mint itthon Magyarországon egy pályakezdő fiatal. Romániában ezért 18 tanítással lekötött órája van, Magyarországon 22-26 közötti a tanítással lekötött munkaideje” – fogalmazott Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A KSH által ismertetett 2019-es adatok mellé akkor GKI is számolt. Ők az összes teljes munkaidőben foglalkoztatott mellé a vállalkozókat, részmunkaidősöket, diákokat, idénymunkásokat is beszámították. Kiderült, hogy a KSH adatai és a GKI valósághűbb adatai között 20 százalék az eltérés. Az elemzők szerint ez az arány ma is érvényes.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink