Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-15 13:45:00

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és iskolába

A köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján arról beszélt: hétfőtől az óvodákban minden gyerek a saját csoportjába kerül vissza, egy csoport ugyanis olyan, mint egy egy zárt kör, ez pedig növeli a biztonságot. Aki azonban meg tudja oldani a felügyeletet, otthon tarthatja gyermekét.

Maruzsa Zoltán felidézte: a kormány tegnap foglalkozott az iskolák, óvodák nyitásával, Orbán Viktor pedig bejelentette, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait április 19-én újranyitják. Szépen halad a lakosság oltása, javulnak a járványügyi adatok, az iskolai dolgozók oltását elvégezték - közölte az államtitkár. A köznevelésben több mint 150 ezer embert oltottak be, a szakképzésben és a bölcsődékben 200 ezer ember kapta meg a vakcinát.

Az óvodákban jelenleg gyerekfelügyelet van, a gyerekek vegyes csoportokban töltik a napjukat, a visszaállás után viszont minden gyerek a saját csoportjába kerül vissza, mint mondta, egy csoport egy zárt kör, ez növeli a biztonságot. Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodákba, ha valaki meg tudja oldani a gyerekfelügyeletet, jelezheti az intézmény felé - tette hozzá.

Az államtitkár szerint az iskolák alsó tagozatában is hasonló a helyzet, itt egy osztályban sokszor ugyanazzal a pedagógussal vannak együtt a gyerekek. Az óvodások és alsósok között alacsonyabb a fertőzöttek aránya, mint a felső tagozatosok között. Maruzsa hangsúlyozta: az óvodák és iskolák megnyitása fokozatos és óvatos, de jelentős érv az alsó tagozatosok visszatérése mellett, hogy a digitális oktatás náluk a legkevésbé hatékony. Az idősebbeknél egyre hatékonyabb az online oktatás, a tanárokat és a diákokat is arra kéri, május 10-ig legyenek türelemmel.

A visszatérés után az iskolákban újra kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a fertőtlenítés, és a távolságtartás. Maruzsa közölte: tárgyalt a Pedagógusok Szakszervezetével is, ők ezt üdvözölték, de felvetették, hogy ahol lehet, ott legyenek csoportbontások. Azt, hogy mindenhol megfelezzék az osztályokat, nem lehet megoldani, ehhez ugyanis kétszer annyi pedagógusra lenne szükség - közölte az államtitkár.

Ha egy szülő nem akarja óvodába vagy iskolába engedni gyermekét, erre van lehetőség, de azt várják, hogy a tanulók nagy része jelen lesz. Hangsúlyozta: nem várhatják el a pedagógusoktól hogy dupla munkát végezzenek, hogy megtartsák a személyes és az online órákat is.

Aki 250 óránál többet hiányzik a tanév során, az év végén a tantestület döntése alapján osztályozó vizsgát tehet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink