Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-15 21:18:00

Karácsony: „Csapataink még harcban állnak”

A főpolgármester problémaként említette, hogy a Fudan egyetem a Diákváros területén van, úgyhogy „csapataik még harcban állnak”. A főpolgármester szerint az uniós támogatásról szóló kormányzati dokumentum sok betonról, kevésbé az emberekről szól.

Nem csitul a vita a Budapestre tervezett kínai óriás egyetem kapcsán kialakult vita. Fürjes Balázs szerint a kínai egyetem megépítése nem veszélyezteti a Diákváros beruházást.

„Az első csatát megnyertük, mert minden eddig nem cáfolt sajtóértesülés szerint a Fudan egyetem a Diákváros helyén valósult volna meg, amivel a kormány felrúgott volna egy megállapodást, amit a fővárosi önkormányzattal kötött, mi ebbe beleálltunk páros lábbal” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint még vannak ügyek, amiben a főváros és a kormány egyetért: a diákváros egy nemzeti érdek, Budapestnek problémája, hogy nincs megfelelő kollégiumi férőhely.

„Lesz Fudan egyetem és Diákváros is. A probléma csak az, hogy a mostani tervek szerint az egyetem a Diákváros területén van, nem szorítja ki az egészet, úgyhogy a csapataink még harcban állnak” - fogalmazott. Hozzátette: minden egyeztetésre nyitottak.

Szerinte kétségtelen, hogy az egyetem a kínai kommunista párt szellemiségét sugárzó egyetem, valamint nemzetbiztonsági szempontból is vannak kérdések. Úgy véli, azt a kérdést érdemes lenne feltenni, hogy a magyar kormány a világ minden legjobb egyetemét megkereste-e, hogy jöjjenek ide egy campusszal.

Nem helyes tömeggyilkosozni

Freudi elszólásnak gondolja Karácsony Gergely Gulyás Gergely miniszter kijelentését arról, hogy ő egy tömeggyilkos párt utódpártjának a miniszterelnök-jelöltje lenne – erről a hvg.hu-nak beszélt a főpolgármester.

Karácsony szerint elegánsan próbált reagálni. A főpolgármester kifejtette, hogy Magyarországon nagyjából három hete az első helyen áll lakosságarányosan az elhunytak számának, szerinte ebben a helyzetben tömeggyilkosozni nem helyes.

„Sok beton, kevés ember”

Karácsony Gergely szerint kontármunka az a kormányzati dokumentum, ami a hazánknak járó uniós támogatás, azaz mintegy 5700 milliárd forint felhasználását részletezi. A főpolgármester szerint a terv a főváros egyetlen javaslatát sem tartalmazza.

A javaslataikban kis és közepes fejlesztések vannak, amelyek nagymértékben javítják Budapest szociális minőségét és egy nagyon jelentős zöldfordulatot jelentene – mondta a főpolgármester. A javaslatban járműbeszerzések, parkfejlesztések is vannak. Elmondása szerint a kormánnyal való egyeztetés úgy áll, hogy volt egy egyeztetés, ahol ismertették a terveiket, a második egyeztetést viszont lemondták, majd megjelent a 400 pontos dokumentum. „Ez a terv nagyon messze van attól, ami Magyarország érdeke. Nem tudom, mit fog az Európai Bizottság ehhez szólni” – folytatta. Szerinte a kormány terve „vacak”.

„Ez az anyag nagyon sok betonról szól, és kevés emberről” – vélekedett. Karácsony szerint az anyag is leírja, hogy olyan mértékű állami beruházásokat indít el, ami az építőipari árakat fel fogja hajtani.

Karácsony: Egyeztetés helyett fércmű

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink