Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-09 11:39:00

Szijjártó bejelentése: Lekerült a napirendről a CanSino és a CoviShield megrendelése

A külügyminiszter az ATV kérdésére mondta el: csak akkor van értelme EU-n kívüli forrásból újabb vakcinabeszerzésnek, ha azok időben jelentenek segítséget. A CanSino és a Covishield lekerül a napirendről a szállítási határidők miatt.

Akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésére, hogyha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket - jelentette be Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy más témában tartott mai sajtótájékoztatóján arra, hogy mikor és mennyi kínai CanSino és indiai CoviShield vakcina érkezik Magyarországra. Korábban több milliós tételről szóltak a hírek.

A külgazdasági és külügyminiszter a kérdésükre válaszolva azzal indokolta azt, hogy nem vásárolunk a két keleti oltóanyagból, hogy “a vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább”.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy Oroszország eddig határidőre leszállította a 800 ezer első oltást, 200 ezer oltás van még hátra, amelyet április hónap folyamán fognak leszállítani, valamint a már bent lévő 800 ezer első oltásból 500 ezerhez a második dózist és a hátralévő 200 ezer első oltáshoz is szállítják a másodikat. “Ennek az időtáblázatának az összerakása zajlik” - fogalmazott.

A kínai Sinopharm vakcina kapcsán is azt mondta: “ők már előteljesítésben vannak”, hiszen az áprilisra esedékes 500 ezer Sinopharmból 100 ezer már itt van és most a további szerződéses mennyiség szállításának ütemezéséről beszélünk.

Míg a szintén kínai CanSino és CoviShidld oltóanyagok nincsenek az országban és mivel a gyártási kapacitások a gyártóhelyeken úgy alakulnak, hogy csak későbbi érkezéseket jeleznének előre, “ezért azt gondolom, hogy ezekkel az oltóanyagokkal nem kell számolnunk a következő időszakban” - jelentette ki kérdésünkre Szijjártó Péter.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink