Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-09 07:44:00

Orbán Viktor: háborús állapotok között élünk

A miniszterelnök a Kossuth rádióban bejelentette: kampányt indítanak annak érdekében, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra. Orbán Viktor azt mondta, május elejére elérjük a 4 milliós létszámot, akkor talán a védettségi igazolvánnyal már lehet szállodába, koncertre, moziba menni.

A miniszterelnök azt mondta: Nagy-Britannia szóba hozatala indokolt, hiszen az a vírus, ami most pusztít, egy brit mutáns, ami agresszivitását tekintve jóval erősebb, mint az egy évvel ezelőtt megismert vírus, más a tűzereje. Az első időszakban a zárás önmagában el tudta tüntetni a vírust kis időre, a mutáns azonban nem ilyen, le kell győzni, szuronyhegyre kell tűzni. Az izolálás csak lassítani tudja a terjedését, megsemmisíteni csak vakcinával lehet.

Egy éve élünk háborús állapotok között, ha belegondolunk, hogy ez a nemzedék látott-e ilyet, azt hiszem, hogy nem - fogalmazott. Még a rendszerváltás sem produkált háborús állapotokat Magyarországon, civilizált keretek között döntöttük meg a kommunizmust, ilyen állapotokat, mint ami most van, a történelemkönyvekben lehet olvasni, épphogy csak a jegyrendszer nem történt meg - sorolta a miniszterelnök, aki szerint minden háborús hangulatú.

Orbán Viktor azt mondta: az embereknek a háborúból előbb-utóbb elegük van, ilyenkor értékelődik fel az a szó, hogy béke, mindenki békére, nyugalomra vágyik. Az a kérdés, mikorra jutunk el oda, ahol a britek vannak, akik már szinte ott vannak, amit békének lehet nevezni, jogos kérdés. A kormány szakértőinak véleménye szerint ha igaz, hogy az oltás számít, akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal sikerült legyőzni. Ehhez először is kellenek emberek, akik oltakozni akarnak, tegnap a regisztráltak száma átlépte a 4 milliót, ez növekvő szám, ami még mindig kevés. Kampányt indítanak, híres embereket kértek fel, hogy minél többeket vegyenek rá az oltásra. Ha minden úgy halad, ahogy tervezik, a 3 millió beoltott számát hamarosan elérjük, már 2 millió 700 ezer felett vagyunk, a 4 milliót május elejére elérhetjük.

Az a nyomás, ami az oltást irányítók jó teljesítményéhez szükséges, garantált. Május elejétől számított egy héten belül lehetünk 5 milliónál, május közepén 6 milliónál, a következő héten 7 milliónál. Attól tart, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina.

Mire elkezdődik a foci EB, addigra eljutunk odáig, hogy mindenki, aki regisztrált, megkapja az oltást, és a védettségi kártyával az érdeklődők bemehetnek a meccsre.

A nyitással kapcsolatban köszönetet mondott mindenkinek, hogy a 8 órakor kezdődő kijárási tilalmat eddig betartotta, látta a várost, amikor este ment haza, autó és ember is alig volt az utcán, az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozást. Szerinte a mi országunk példamutatóan működött együtt a hatóságokkal.

Lesz-e elég vakcina?

Jelenleg 5 féle vakcinánk van, ez egy grandiózus logisztika művelet. A vakcináknak “mindig van egy párja egy raktárban”, ennek a nyilvántartása, elindítása, a megfelelő embernek a beadása, komoly feladat, bonyolult művelet - mondta Orbán Viktor a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy volt olyan nap, hogy majdnem 200 ezer oltást is beadtak, de lesz-e elég vakcinánk.

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a targoncásoktól, raktárosokról, pilótákról, akik szállítják - tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint őket is meg kell említeni a sorban, mert a logisztikában utána jönnek az orvosok.

Az elismerés hangján kell beszélni erről, de nézzetek a táblára, az EU-ban is Magyarország messze megelőzve “a nép fejében elénk sorolt országokat”, jól teljesít - mondta a miniszterelnök az oltási programunkról, a beoltottak számáról.

Én is könnyebb hanggal beszélek erről a helyzetről most, hogy az idős magyarokat beoltottuk - fogalmazott Orbán, hozzátéve: bízott abban, hogy ezt a feladatot meg tudjuk oldani, hiszen sok év munkája van a bizalomépítés hátterében, ami egy ilyen helyzetben a vakcinabeszerzéshez szükséges nyugati és keleti irányban is. Sok embert ismer személyesen, akiket meggyötört ez a betegség, de ha az élet megvan, azt meg lehet gyógyítani, ha viszont elveszítjük, nincs mit tenni. Az idősek életveszélyben voltak - jelentette ki, ezért nyomasztotta őt, hogy minden nap minél több életet meg lehessen menteni. Ezen már túl vagyunk, nyugodtabban beszél arról, mi történt Brüsszelben.

Az történt, mint a migrációnál: jött egy váratlan helyzet, és mire észbe kaptak, már bent voltak a menekültek. Egy ország volt, akiknek a helyén volt a szíve, Magyarország. Tudtuk, ha nincs Uniós megoldás, nemzeti megoldás kell, ezért kerítést építettünk, ekkor viszont nekünk estek. Ugyanez történt Orbán szerint a vakcinánál is: az elején is mondták, hogy nem csak az árat, az időpontot is figyelembe kell venni, a brüsszeli beszerzési politika, bármilyen emberek csinálják is, hibázhat, kell egy másik forgatókönyv - ez volt a kínai és orosz vakcina. Most a bajor miniszterelnök is szeretne orosz vakcinát - tette hozzá. Az idő igazolja annak az álláspontját, akinek igaza van, most sokkal több embert oltunk be, mint a többi tagállam. Jól döntöttünk - mondta Orbán Viktor.

Nyitás: mi lesz a következő lépés?

A járványügyi adatokat is figyelni kell, az szabja meg a nyitás tempóját. A nemzeti konzultációban sokan azt mondták, előbb az iskolákat kell kinyitni, majd az éttermeket, szállodákat - hogy mit melyik héten lehet megtenni azt az oltások száma határozza meg, abban bízik, hogy 19-én elérjük a 3,5 milliót, és jöhetnek a következő lépések, most az iskolákkal foglalkozunk.

Szerinte ha elérjük a 4 milliót - ez május elején következhet be -, a védettségi igazolvánnyal lehet majd koncertre, szállodába, moziba menni, de ezzel a miniszterelnök szerint még várni kell.

Petry-ügy

A miniszterelnököt kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy Petry Zsolt kapusedzőt elküldték állásából, a Hertha vezetősége úgy döntött, mert elmondta a véleményét, nincs helye a klubnál. Ingoványos talaj - fogalmazott a miniszterelnök. Németországot nem akarja minősíteni, épp elég bajt okoz nekünk, hogy Németország minősítget bennünket, ez nem helyes. Azt az általános következtetést levonja, hogy a liberális politika ma Európában elnyomó politika, aki nem ért egyet, elnyomják. Itt most állásvesztéssel büntettek egy embert azért, mert nem azt gondolja, amit egyesek helyesnek vélnek.

Itt egy magyar emberről van szó, Magyarország ma azért harcol, hogy egy komoly, erős és sikeres ország legyen, akkor lesz az, ha bizonyos törvényeket betart, az egyik ilyen törvény, hogy egy magyar sincs egyedül, így Petry Zsolt sem - hangsúlyozta.

A nemzeti válogatottal összefüggésben alakult ki ez a helyzet, nekünk a nemzeti csapataink különösen fontosak, egy ilyen országnak, aki sok csatát vesztett,a csapatsportok egy történelmi győzelem lehetőségét adják békés keretek között. A válogatott sportolókra úgy tekintünk, mint lányainkra és fiainkra, nem mindegy, milyen állapotok vannak - minden vita megbontja ezt az egységet, ez megbomolhatott a csapaton belül, helyre kell állítani az egységet. Van egy fantasztikus szövetségi kapitányunk és csapatkapitányunk, most az ő munkájukon múlik a siker, hogy sikerül-e megvédeni a csapatot, ehhez sok sikert kíván.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink