Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 05:46:00

Valószínűleg nem fog csökkenni a használtautók ára 2021-ben sem

Az első negyedév adatai alapján a használtautó importban nagyjából 20-25 százalékos visszaesés tapasztalható a válságot megelőző szinthez képest. Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója szerint ugyanakkor egy felfelé ívelő tendencia is érzékelhető, de valószínűleg még ez sem lesz elegendő ahhoz, hogy a korábbi szintre érjen a szektor.

„Negyedéves adatok alapján általában olyan 40 ezer behozott autó környékén mozogott eddig a piac a válságot megelőzően, mostanra ez a szám 30 ezerre esett vissza” – mondta el a vezérigazgató az ATV Start című műsorában. Halász Bertalan több okot is megjelölt ennek magyarázataként: „Először is a határzár, amit szerencsére nemsokára fel fognak oldani, a másik oldal azonban az euro árfolyam, ami továbbra is magas, így visszafogja az importot.”

A honosítási szabályok változásai szintén kedvezőtlenül hatnak a behozatalra, ugyanis éppen az import törzsét adó idősebb használtautókat érintik.

Ez azért is lehet különösen fontos, mivel a pandémia alatt megjelent a keresleti oldalon egy viszonylag gyorsan erősödő szegmens az olcsóbb, idősebb autók iránt, amik a családokban a második vagy harmadik autó iránti igényt elégítik ki.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a klímaváltozás miatti környezetvédelmi és károsanyag kibocsátást visszafogó szabályokat is szigorították az elmúlt időben, a kereslet valószínűleg ezért sem fogja tudni lekövetni a kínálatot.

Arra a kérdésre, hogy mikor érdemes használtautót vásárolni, a szakember elmondta, hogy az árkorrekciók már a tavalyi év második felében megtörténtek: „Az euró árfolyam növekedését beárazta a piac. Az új autók tekintetében szintén, ahol a gyárak termelésének lassulásához kellett igazodnia az áraknak. Összességében drágulás figyelhető meg a piacon, valószínűleg nem fognak lefelé mozogni az árak 2021-ben sem.”

Zárásként kitért a különböző üzemanyaggal működő autók arányára is az importban. A vezérigazgató úgy látja, az alternatív meghajtású gépjárművek száma egyre emelkedik, már 5 és 10 százalék között mozog a behozott autók között. A dízelautók pedig továbbra is lefelé ívelő ágban vannak: a korábbi 40-50 százalékos behozatali arány 20 százalékra esett vissza.

Nagyon bezuhant a használtautó-piac

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink