Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 12:52:00

Szijjártóék bekérették a német ügyvivőt Petry menesztése miatt

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára - közölte a tárca.

A megbeszélés témája Petry Zsolt "magyar állampolgár" németországi munkaadója általi elbocsátásának a napokban széles nyilvánosságot kapott esete volt - jelentette az MTI.

A Külügyminisztérium közleménye szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt. "Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket" - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy Magyarország számára Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az "őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit".

Gulyás: Felháborító...

Ma Gulyás Gergely a Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel közösen tartott online Kormányinfón az ATV kérdésére a Petry-ügyről azt mondta: “Felháborítónak tartom, elsősorban Németországnak kell arra a kérdésre választ adni, hogy még egy jogállamról beszélünk-e vagy sem”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a véleménynyilvánítási szabadságközös európai érték. "A XX. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, hogyha a XXI. században is lenne" - jelentette ki a kancelláriaminiszter.

Részletesen ebben a cikkünkben írtunk erről.

Mint ismert, azonnali hatállyal megvált Petry Zsolt kapusedzőtől a német bajnokságban szereplő Hertha BSC labdarúgócsapata az 54 éves szakembernek a Magyar Nemzetnek adott interjúban bevándorlással és az azonos neműek házasságával kapcsolatban tett kijelentései miatt. A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy a klub vezetése nem tudott az interjúról, de a lap hétfői számában megjelent beszélgetés tartalmának megismerése után a kapusedző menesztése mellett döntött. Hozzátették, elégedettek a kapusedző munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel kapcsolatos szellemiségéhez.

Ajánlom

További belföldi híreink