Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 19:09:00

Szél Bernadett állítólag kapott egy levelet, mely szerint az SZTE rasszizmussal és szexizmussal vádolt oktatója már korábban is így tanított

„Én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...” „A kreol hallgatólány visszajöhetne”. Ilyen rasszista, homofób és szexista megjegyzéseket tett a hallgatók szerint a Szegedi Tudományegyetem egyik oktatója. Gulyás László történész, aki 2017-ben rektorjelölt is volt, egyik online óráján tett több olyan kijelentést, amely a Társaság az Alapjogokért jogásza szerint sérti az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. Az egyetem vizsgálatot indított az ügyben. Az ATV Híradó riportja.

Rasszizmussal és szexizmussal vádolják a Szegedi Egyetemen tanító történészt

 

Gulyás László történész, a Szegedi Tudományegyetemen oktatója éppen, idén március 15-én vette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését. 2017-ben ő is pályázott a rektori posztra.

Most négy hallgató panaszt tett ellene, mert a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy online előadásán szerintük rasszista, homofób, szexista megjegyzéseket tett.

Gulyás egy Győzike fényképével feljelentkező hallgatót a következő szavakkal tett helyre: „Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...” Az afroamerikaiakról egyebek mellett az állította, hogy „az amerikai feka kultúra a rapre épül”. Majd egy illusztráció kapcsán azzal folytatta: „az angol katonák aprítják a fekákat”. A professzor egy alkalommal azt mondta, hogy „jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”. Egy az online közvetítésről távozó hallgatója kapcsán pedig úgy fogalmazott: „a kreol hallgatólány visszajöhetne”.

Gulyás Lászlót az ATV Híradója többször kereste napközben, de nem reagált hívásokra. A Szeged.hu hírportálnak küldött levelében azt írja: egy oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékezteti. Hozzáteszi, akiknek nem tetszik a stílusa, adják le az egyébként szabadon választható órát. Kiemeli, hogy az oktatónak alapvető joga a saját értékrendjének megfelelően tanítani. A Társaság a Szabadságjogokért egyik szakértője szerint azonban: ennek vannak jogi határai.

Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért Politikiai Szabadsájogi projektjének szakértője szerint minden egyetem köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét, nem engedheti, hogy ilyen környezet alakuljon ki az órákon oktatói világnézettől függetlenül. „Ez egy oktatói intézményben azért is fontos, mert a tanuláshoz fejlődéshez szükséges bizalmi légkört aláássák az emberi méltóságot sértő közlések” – magyarázta híradónknak.

Szél Bernadett elvenné a szegedi professzor lovagkeresztjét. Mivel a Fidesz 2011-ben ennek lehetőségét eltörölte, így a független képviselőnek törvényjavaslatot kell benyújtania. „Nem maradhat kitüntetés olyan embernél, aki 90 percen keresztül bizonyította, hogy erre alkalmatlan” – vélekedett híradónknak nyilatkozva Szél Bernadett, aki állítása szerint

azóta kapott egy levelet egy volt hallgatótól is, mely szerint Gulyásnak nem ez volt az első alkalma, hogy így nyilvánult meg.

Az ügyben híradónk kereste a Szegedi Tudományegyetemet is, ők azt írták: a Gulyás Lászlónak tulajdonított kijelentések ellentétesek a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével, ezért vizsgálatot rendeltek el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink