Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 21:13:00

Stumpf István az egyetemi modellváltásról: Az SZFE ügye egy kivétel

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos szerint az, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében történt, bizonyos értelemben egyfajta baleset, és reméli, hogy ilyen a többi modellváltó egyetem esetében nem fog előfordulni.

Stumpf István az ATV Egyenes beszéd című műsorában az egyetemi modellváltással kapcsolatban azt mondta: ennyi pénzt és ilyen lehetőségeket még egyetlen kormány sem teremtett a felsőoktatásnak. A modellváltás esélyteremtés arra, hogy egy korábbi, elég bürokratikus struktúrából kiszabadulva a egyetemek a saját innovációs kapacitásaikat mozgósítva, igazodva a piaci viszonyokhoz, maguk is keressenek lehetőséget arra, hogyan tudnak versenyképes tudást adni a magyar fiataloknak - fogalmazott.

Arra, hogy nem mindenki gondolkodik erről így, a kormánybiztos úgy reagált: egy évvel vagyunk a választások előtt, bár nem akarja tisztán politikai dimenzióba helyezni ezt az ügyet. Hozzátette: az elmúlt 25 év "állóvíz" volt az egyetemek életében, kialakult a teljesítményvisszatartás kultúrája.

Erős status quo erők vannak az egyetemeken, akik megszokták, hogy "az állambácsi minden körülmények között megoldja a finanszírozást", plusz teljesítményeket nem nagyon kényszerítenek ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek szigetek, ahol minőségi tudás van, de sok esetben elég alacsony a fizetés, ezért sok helyen az oktatók eladják a munkaerejüket - a mostani modell viszont azt kínálja, hogy egy helyen komoly fizetést lehessen elérni, és az oktatók koncentrálhassanak a hallgatókra, illetve megteremtsék a hidat a piaci viszonyok felé.

Ingatlanvagyon

Stumpf István elmondta: azok az ingatlanok, amelyeket ezek az intézmények kaptak, a működéshez szükségesek. Ezek az ingatlanok eladhatóak, viszont az eladásból befolyó pénzt vissza kell fordítani ugyanarra a célra, amire az intézmény korábban kapta az ingatlant. Hangsúlyozta: az egyetemi vagyon egy olyan közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány tulajdonába kerül át, ami ezt a pénzt csak erre a célra használhatja fel.

Arra a felvetésre, hogy ezek az alapítványok nem lesznek-e kormányközeli kifizetőhelyek, Stumpf úgy válaszolt: nem áll érdekükben, hogy azzal lehessenek vádolhatók, hogy kormányközeli cégekhez viszik ki a megrendeléseket, ugyanis nekik kell elszámolni a nyilvánosság és az ellenőrző szervek előtt, hogy betartják-e a vagyongazdálkodásra vonatkozó szabályokat. Hozzátette ugyanakkor: ezek olyan vádak, amik nem elkerülhetők a választási kampányhoz közeledve.

Stumpf István azt mondta: az egyetemek többsége úgy gondolta, ki akarják használni ezt a lehetőséget. Ez persze nem old meg minden felsőoktatási problémát, most fog jönni a finomhangolás - tette hozzá.

SZFE-ügy

A Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásával kapcsolatban Stumpf István úgy fogalmazott: az SZFE ügye egy kivétel, bizonyos értelemben egyfajta baleset, és reméli, hogy ennek áldozatait kezelni is lehet majd.

Az ATV Híradója megtudta, hogy az Európa: Színházi Iskolák és Akadémiák Szövetségének (E: UTSA) bizottsága 2021 márciusában úgy határozott, hogy kizárja az európai hálózatából a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Ezzel kapcsolatban a kormánybiztos elmondta: szerinte mindent meg fog tenni az egyetem, hogy ezt a problémát orvosolják.

Újabb 10 egyetemen jöhet a modellváltás

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink