Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 13:52:00

Operatív törzs: egy 8 hónapos csecsemő is van az elhunytak listáján, de nem a koronavírus okozta a halálát

Az elhunytak listájában meg fog jelenni egy 8 hónapos csecsemő is, de nem koronavírusban, hanem vérmérgezésben hunyt el. Ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette - közölte Müller Cecília.

Az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert elmondta, hogy változatlanul hatályba marad a maszkviselési kötelezettség, a vendéglátó- és oktatási intézményekre vonatkozó elvárások, valamint a határellenőrzés is.

Müller Cecília a csütörtöki tájékoztatóján ismertette a friss oltási és járványügyi adatokat. 2 millió 608 ezer a beoltottak száma, egy következő oltóanyag szállítmányt várnak, 28.800 adag Janssen, egyadagos vakcina érkezik.

Folytatják az iskolai dolgozók oltását, mintegy 100 ezer főt hívnak be, Müller mindenkit a járványügyi szabályok betartására kér az oltópontokon is.

Az országos tisztifőorvos ismertette az AstraZeneca esetében az EMA állásfoglalását, mely szerint lehet összefüggés, de előfordulása nagyon csekély. Az átlag populációban nem találtak a magyar hatóságok trombózisos többlet megbetegedést.
Ezek tükrében az EMA továbbra is javasolja a vakcinát, lévén több előnnyel jár, mint az elhagyása.

4 814 az új fertőzöttek száma, 272 beteg hunyt el, köztük fiatalok is. A járványügyi adatok elemzése során a 13. héten egy kis csökkenés figyelhető meg, az átlagéletkor 46 év - mondta Müller.

Az összes beazonosított fertőzött 23 százaléka a 40-49 évesek közül kerül ki, 13 százalék a 20-29 éves korosztályból.

A fertőzöttek száma legnagyobb arányban Baranya megyében nőtt, 15 százalékkal.

Ugyanakkor 17 megyében és a fővárosban csökkent a fertőzöttek száma, Budapesten 27 százalékkal.

Müller közölte, hogy a harmadik hullám csúcsán lassan túl vagyunk, elérjük a plató szakaszt, de azt nem lehet még megmondani, ez meddig fog tartani.

Az elhunytak listájában meg fog jelenni egy 8 hónapos csecsemő is, de nem a koronavírus, hanem vérmérgezés okozta a halálát. Ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette.

A koronavírus-fertőzés tényét igazolták nála, de a vérmérgezést okozó baktériumot is kimutatták. Müller leszögezte, hogy továbbra sem tudnak itthon olyan gyereket azonosítani, aki koronavírusban hunyt volna el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink