Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 19:33:00

"Nehéz volt egy tabáni koncertet levezetni a színpadról" - 50 éves az LGT

"Nagyon hiányzik Somló Tamás, nélküle nem lehet játszani, mert az már nem az igazi" - ezt mondta Presser Gábor Híradónknak. Az LGT a napokban ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját.

Hivatalosan 1971 április 6-án alakult az LGT, éppen 50 éve. A tagok már korábban is sikeres zenészek voltak, Frenreisz Károly, Presser Gábor, Laux József, Bartha Tamás.

A tagok az évek alatt cserélődtek, az eredeti felállásból Presser maradt, érkezett Somló Tamás, Karácsony János, és Solti János.

"Mindenki kereste azokat a partnereket, vagy azt az egy partnert, vagy kettőt, akivel értéket tud előállítani, vagy éppen aktuálisan jól érzi magát, vagy kiegészítik egymást, vagy megtalálják azt a fajta összhangot, amit ő keres vagy keresnek, és úgy próbáltak vagy próbálnak még a mai napig is gondolom értéket vagy figyelemreméltó tetteket végrehajtani" - fogalmazott Híradónknak Karácsony János.

Az LGT-nek ez sikerült, Presser Gábor szerint nehéz megfejteni, hogy mi a titka az LGT sikerének. "Szerintem senki nem tudja, ha van ilyen, én biztos nem. Lehet, hogy a James azt válaszolta, hogy ő tudja. Én nem" - mondta a zenész.

Karácsony János azt mondta, magáért kell, hogy beszéljen a mű, amit a csapat létrehozott. "Az elköteleződés nagyon-nagyon fontos, a szakmai felkészültség, és a hit. Szerintem az, az ami a letéteményese ennek a teljesítménynek" - fogalmazott.

Az LGT koncertek egyik legendás helyszíne a Tabán volt.

"Nehéz volt egy tabáni koncertet levezetni a színpadról, amikor már a színpadon voltak fent, meg a színpadhoz szorulva ott állt az első sor. Ameddig mindenki ült a fűben, addig könnyű volt, aztán egyre kevesebb hely volt egyre többen jöttek" - idézte fel Presser.

Egyes felvételeken az látszik, ahogy több tízezer ember énekelt együtt az LGT-vel, sőt, olyan videó is van, ahol még a fákra is felmásztak a koncertezők. 1972-ben volt itt az LGT első koncertje, és 1987-ben utolsó. A Gyere, gyere ki a hegyoldalban című dalt is az itteni tabáni majálisok hangulata ihlette.

50 éves az LGT

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink