Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 10:56:00

Gulyás: 3 millió beoltottnál dönt a kormány az újraindítás következő lépéseiről

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón kérdésünkre elmondta, túl vagyunk a járvány harmadik hullámán. Sportrendezvényen a jövőben védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Azt remélik, hogy júniusra mögöttünk lesz a járvány.

Gulyás Gergely miniszter a tegnapi kormányülés után értékelte az oltási programot: 2 millió 608 ezer ember kapta meg az első oltást. Leszögezte, hogy az oltás jelenti az igazi megoldást a járvánnyal szemben, nem a zárás. Módosítottak az üzletek nyitvatartási szabályain annak érdekében, hogy be lehessen tartani a négyzetméter alapú korlátozást - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. 

A leggyorsabban oltó országok közé tartozunk, Gulyás kijelentette, hogy a kormány reményei szerint még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni az oltottak számát. Erről itt írtunk tegnap.

3 millió 950 ezer az oltásra regisztráltak száma. 4,2 millió ember van összesen, akit beoltottak, illetve oltásra jelentkezett.

Érdemi védettség az első oltást követően előálló oltás esetén áll be a Pfizer vakcina esetében, amellyel a tanárokat oltották, így az iskolanyitás elhalasztása nem indokolt - jelentette ki. Arra kérik a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, diákokra, akiknek érdeke, hogy április 19-én újrainduljon a normál oktatási rend.

Kijelentette, hogy az újraindítás következő lépéseiről akkor fog dönteni a kormány, ha elérjük a 3 millió oltottat.

A miniszter bejelentette: a még el nem induló szolgáltatásoknak elindulásig járni fog a bértámogatás.

A kormány kérése az, hogy a regisztráció fontosságát mindenki tartsa szem előtt. A regisztráltak 65 év feletti korosztályának 86 százalékát sikerült beoltani. Ezért ezt a korosztályt, illetve a fiatalokat is arra buzdítja, hogy regisztráljanak, az ő oltásuk is sorra kerülhet ebben a hónapban.

AstraZeneca

Kijelentette, hogy nincs érdemi különbség a vakcinák között, mindegyik védelmet ad a vírussal szemben. Az EMA tegnapi döntése alapján az AstraZeneca is megbízható, az általuk kiváltott védettség jelentős. Gulyás kér mindenkit, hogy a gyógyszergyárak közötti üzleti konfliktusok sajtóban való megjelenésének ne üljenek fel.

100 ezer tanár van beoltva 

A magyar társadalom 26 százalékát sikerült beoltani a keleti vakcináknak is köszönhetően, miközben az uniós átlag 13 százalék. Gulyás ezért arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy állítsák le ezen oltásokkal szembeni kampányt.

A tanárok 85 százaléka megjelent az oltáson, ezt megelőzően a 65 év feletti korosztályból 30 ezren kaptak oltást. Így jelenleg 100 ezer felett van az oltott tanárok száma.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány még nem döntött a védettségi igazolvány részleteiről.

Túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán

Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy túl vagyunk-e a harmadik hullám tetőzésén, mit prognosztizal a kormány, illetve a mikor nyithatnak az éttermek, szállodák Gulyás Gergely közölte, hogy a fertőzöttségi adatokat látják. Ebből azt lehet látni, hogy túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán. A miniszter korábban azt mondta, április végéig ki lehet ülni a teraszokra, most ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha az oltási program így halad, akkor mindenképp így lesz. 

Kérdésünkre, hogy a fodrászokon, a szépségiparon túl milyen szolgáltatásokra érvényes még a nyitás, a miniszter elmondta, hogy a fitnesztermek nem nyithatnak, illetve azok sem, ahol a fertőzöttség veszélye magas.

Megkérdeztük, hogy milyen sportrendezvényeket lehet nézők előtt megtartani majd, illetve a futballmérkőzések nézőközönségénél feltétel lesz-e a védettségi igazolvány. Gulyás Gergely kijelentette, hogy amikor részt lehet venni, csak védettségi igazolvánnyal lehet, ez igaz az UEFA rendezvényeire is. Azt remélik, hogy júniusra a járvány mögöttünk lesz, a 16-18 közötti korosztályt is be tudják oltani.

Iskolák nyitása és érettségi

Április 19-én nyitnak az óvodák, iskolák, középiskolák, megkérdeztük, hogy a pedagógus szakszervezetek és tanárok aggályait figyelembe veszi-e kormány, és elhalasztják-e nyitást. Gulyás megjegyezte, hogy a kormány korábban meghallgatta a pedagógus szervezeteket, ezért rendelték el a digitális oktatást. Az első oltás után több mint két héttel az iskolák nyitása nem jár olyan kockázattal, amit ne lehetne vállalni. Indokoltnak tartják a soron kívüli oltást a tanárok esetében, de rajtuk kívül nagyon sokan járulnak hozzá az ország működéséhez úgy, hogy nem kaptak még első oltást sem.

Kérdésünkre, hogy a májusi érettségi írásbeli vizsgák mellett a szóbeli vizsgákat is megtartják-e, illetve soron kívül beoltják-e az érettségiző fiatalokat, Gulyás közölte, hogy jelenleg azt tudják biztosan, írásbeli érettségik lesznek, júniusban pedig szóbelik. Jelenlegi állás szerint május végéig az első oltást meg fogják tudni kapni azok, akik regisztrálnak 18 év felett.

A kormány igyekszik szakemberekre hallgatni, ebben a kérdésben az NNK és a tisztifőorvos fog dönteni. A vírus kockázata nagyon csekély ebben a korosztályban, 7,5-8 millió oltás rendelkezésre fog állni május végéig - mondta Gulyás arra a kérdésünkre válaszolva, hogy a 16-18 közötti korosztály oltását tervezi-e kormány.

Petry-ügy

"Felháborítónak tartom, Németországnak választ kell adni arról, hogy jogállamról beszélünk-e. A szólásszabadság alapvető érték, a véleménynyilvánítás nem szankcionáltható. Az ügy súlyos, komoly, érinte azt a kérdést, hogy Németország része-e annak az európai közösségnek, ami a jogállamiságot értéknek tartja. Ha nem üresítették volna ki a 7-es cikkely szerinti eljárást, akkor jelen esetben el lehetne indítani" - jelentette ki a miniszter a Petry-ügyre vonatkozó kérdésünkre.

Arra a kérdésünkre, hogy meddig maradnak függetlenek a fideszes képviselők az Európai Parlamentben, illetve melyik frakcióhoz csatlakoznak, Gulyás közölte, hogy a bőség zavarával küzdenek, minden jobboldali frakció meghívta a Fideszt tagjai közé. Viszont ez másodlagos kérdés, az elsődleges az, hogy legyen egy demokratikus, jogállam alapelveit tiszteletben tartó európai jobboldal. Az Európai Néppárt ugyanis már nem tölti be ezt a funkciót. Egy ilyen politikai család létrejöttében szeretnének közreműködni.

Oltás után, statisztika, 

Arra a kérdésre, hogy hány olyan ember került kórházba, aki megkapta az első oltást, illetve a halottak között van-e ilyen személy, Gulyás közölte, pontos adatokért az NNK-hoz kell fordulni. Viszont ezrelékre csökkent ezek száma oltás esetén, nem jelent 100 százalékos védettséget, de óriási jelentősége van.

A magyar statisztikában olyan személy is szerepelt, aki közlekedési balesetben hunyt el, de a rajta végzett tesztet pozitívnak találták. A miniszter szerint ezért a halálozási statisztikában az objektív mértéket a többlethalálozások száma jelenti.

A SZÉP-kártyán felhalmozódott pénzek nem fognak lejárni, szabadon felhasználhatóak lesznek - mondta Gulyás újságírói kérdésre válaszolva.

Nem terveznek változtatni azon, hogy egy e-mail címről csak egy ember regisztrálhasson az oltásra, Gulyás személy szerint nem tartja valósnak a problémát.

267 egészségügyi dolgozó fertőződött meg

Az egészségügyi dolgozóknál a fertőzésszám radikálisan csökkent, ha el is kapják, ritkán súlyos tünetekkel. 267 fertőzött egészségügyi dolgozó van az országban, de azt nem tartják számon, közülük hányan kérték az oltást.

A CanSino és Covishield vakcinák engedélyezése folyamatban van, még nem született határozat.

Az UEFA meccsek és nyitás közötti összefüggést firtató kérdést Gulyás viccnek minősítette, majd megjegyezte, csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, és a tervek szerint júniusra elérik a 8 millió oltottat.

Jelenleg 1827 személyt kezelnek intenzív osztályon, hangsúlyozta, hogy ez nem azonos a lélegeztetőgépet lévők számával.

2010 után jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma, 2020-ban viszont 2019-hez képest 5 százalékkal nőt az öngyilkosságok száma - mondta a 444.hu kérdésére.

Gulyás bízik abban, hogy május végével, június elejével visszaáll az élet a normális kerékvágásba. Lehet, hogy bizonyos szabályokat, mint például a maszkviselés továbbra is be kell tartani, erről majd a szakemberek döntenek.

Nem tervezik valamennyi felsőoktatási intézmény alapítványi működési kiszervezését - jelentette ki újságírói kérdésre Gulyás.

A debreceni vakcinagyártást támogatja a kormány, a koronavírus oltóanyaggyár 6-7 milliárdba kerül, a teljes beruházás összege 55 milliárd.

Ajánlom

További belföldi híreink