Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 17:49:00

Felmérés: a szülők 80 százaléka biztonságosabbnak érzi, ha még nem engedi iskolába a gyermekét

Sem a diákok, sem a szülők nem tartják biztonságosnak az április 19-ei iskolanyitást. Gulyás Gergely szerint viszont nincs akadálya a nyitásnak, az érettségik pedig a hagyományos rend szerint lesznek megtartva, a diákokat a szóbeliig be is oltják. A végzősök viszont részletes forgatókönyvet szeretnének kapni arra az esetre, hogy mi lesz, ha például valaki a vizsga előtt betegszik le. Az ATV Híradónak a Szülői Hang egyik képviselője azt mondta: a szülők 80 százaléka is biztonságosabbnak érzi, ha otthon tartja gyermekét.

Sem a diákok, sem a szülők nem tartják biztonságosnak a 19-i iskolanyitást

 

Forgatókönyv kerestetik címmel kering egy videó a közösségi oldalakon, amiben aggódó végzős diákok teszik fel kérdéseiket. Mi lesz, ha egy diáknak meghal egy családtagja? Mi lesz, ha érettségi közben válik gócponttá egy iskola? Mi lesz, ha egy diák lebetegszik a vizsga idejére?

Az Ezcoool nevű szervezet szerint a tanulók nem tartják biztonságosnak a hagyományos érettségit, az idei megmérettetésről egy részletes forgatókönyvet szeretnének. Ferenczi Ildikó, a szervezet alapítója híradónknak nyilatkozva nehezményezte, hogy nincs tisztázva például az érettségi pótlásának lehetősége, ha valaki a vizsga előtt betegszik meg.

A kérdéseiket egyébként elküldték az Oktatási Hivatalnak, ám választ egyelőre nem kaptak.

Az ADOM Diákmozgalom azt kéri a tanulóktól, hogy ne menjenek iskolába április 19-től, egész addig míg a tanárok teljes immunitása nem alakul ki. Szerintük az érettségizőknek sem kellene két hétre már visszamenni az iskolába, nehogy megfertőződjenek. Máté Bíborka, szóvivő híradónknak azt mondta, még nem érzik biztonságosnak a visszatérést.

A megkérdezett szülőknek is csupán 10 százaléka érzi biztonságosnak az iskolák újranyitását – derül ki a Szülői Hang kérdőívéből, amit eddig, több mint 71 ezren töltöttek ki. Bura Veronika, a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért Közösség képviselője híradónknak elárulta:

a szülők 80-90 százaléka biztonságosabbnak érzi, ha otthon tarthatja a gyerekét, és vállalja azt a kockázatot is, ha lemarad az iskolában, vagy esetleg nem fogják igazolni a hiányzásokat. 

„Az élet védelme most mindennél fontosabb” – fogalmazott.

A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az iskolák áprilisi nyitását a jelenlegi helyzetben lehet vállalni és menetrendszerűen kezdődhetnek az érettségik is.

Arról egyébként, hogy lehet-e 18 év alatt oltani az operatív törzs hoz döntést. Gulyás Gergely szerint ezután az első adagot a szóbeli vizsga időpontjáig minden diák megkaphatja. Egyébként a Pfizert már az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezte a 16 éven felüliek oltására.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink