Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 17:25:00

Bokros Lajos: "Ez egy elhúzódó válság lesz"

Matolcsy György jegybankelnök 3-4 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált a 2021-es évre. Bokros Lajos szerint ezzel szemben elhúzódó válság lesz, és a magyar politikai döntéshozók bűne ebben az, hogy nem készítették fel a magyar gazdaságot ennek az óriási járványnak és viharnak a megfelelő kezelésére.

Bokros Lajos: "Ez egy elhúzódó válság lesz"

A mostani gazdasági krízis a korábbi válságokhoz tüneteiben hasonlít, míg okaiban nem, lefolyását tekintve pláne nem - mondta Bokros Lajos közgazdász, korábbi pénzügyminiszter az Egyenes beszédben.

A válság nem gazdasági eredetű, ezért sok a bizonytalanság, nem lehet tudni pontosan, mikor lehet a gazdaságot felpörgetni.

Bokros szerint a bizonytalanság önmagában káros, mivel mind a befektetők, mind a fogyasztók a bizonyosságot kedvelik. Viszont azt is megjegyezte, hogy a gazdaság gyorsan visszapattanhat abban az esetben, ha egyfajta optimista hangulat uralkodik el a világban, és a keresethiányban, munkanélküliségben felgyülemlett feszültségek gyorsan megoldhatóak lesznek.

Arra a kérdésre, hogy milyen állapotban talált minket a válság, Bokros elmondta, hogy az infláció felpörgött a járványból fakadó gazdasági válságot megelőzően. "Magyarország és Románia vállvetve küzd egymással az Európai Unióban a legnagyobb inflációs rátájáért járó aranyéremért. 4-5 százaléka infláció akkor, amikor máshol defláció van, egyáltalán nem tekinthető alacsonynak"- magyarázta a közgazdász.

Azt megerősítette, hogy a gazdasági növekedés magas volt '14-19 között, elsősorban azért, mert jó volt a gazdasági konjunktúra, másrészt pedig a kormány még ezen túl is akarta pörgetni a növekedést cikluserősítő, keresletfokozó és költségvetési hiányt növelő intézkedésekkel. Bokros szerint nem lehet azt mondani, hogy jó állapotban találta volna a magyar gazdaságot ez a válság.

A tavalyi év során a hazai gazdaság legalább 5 százalékos visszaesést szenvedett el, a közgazdász szerint erről nem lehet egy év alatt visszapattanni, különösen úgy, hogy az első negyedév el is telt, és nem lehetett újranyitni.

"Ez egy elhúzódó válság lesz" - jelentette ki Bokros Lajos.

A magyar politikai döntéshozók bűne az szerinte, hogy nem készítették fel a magyar gazdaságot ennek az óriási járványnak és viharnak a megfelelő kezelésére. Ugyanis mindig lehet tudni, hogy a jó konjunktúra véget ér- magyarázta a közgazdász.

Szerinte a cikluserősítő intézkedésekkel a kormány ellőtte a puskaport akkor, amikor nem is volt háború. Vissza kellett volna fogni a költségvetési keresletet, nagyobb mértékben kellett volna csökkenteni az államadósságot- sorolta a közgazdász.

A járvány miatti jövedelmi válság alakult ki, azért nem tud bővülni a kereslet. Szerinte ott kellett volna jövedelempótló támogatásokat kellett volna adni a jól körülhatárolható, válság által hátrányosan érintett szektorokban.

A hitelmoratóriumot őrültségnek minősítette, szerinte nem jelent tényleges segítséget, viszont beszűkítette a hitelpiacot, így az új hitelek nyújtása rendkívül belassult.

Bokros szerint az Orbán-kormány egy önkényuralmi rendszer, amely szétverte a jogállamot. Jogállam hiányában pedig az ország nem képes arra, hogy felzárkózzon a világgazdaság élvonalába.

Jó úton jár a magyar gazdaság?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink