Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 19:22:00

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint álhír, hogy csökken az egészségügyi szakdolgozók alapilletménye

Közleményük szerint jogszabály garantálja az egészségügyi szakdolgozók alapilletményét.

Országos Kórházi Főigazgatóság szerint álhír, hogy csökken az egészségügyi szakdolgozók fizetését meghatározó alapilletmény.

Mint azt közleményükben kifejtik: az Eszjtv. bevezetésével ugyanis nem csökkentek az egészségügyi szakdolgozói alapilletmények, mivel jogszabály garantálja, hogy egyetlen – az Eszjtv. hatálya alá tartozó – szakdolgozónak sem lehet alacsonyabb az alapilletménye, mint amit számára 2020. december 31-ig megállapítottak.

Az eltérést azzal magyarázzák, hogy az illetményen felüli díjak esetében egyes pótlékokat jogszabály rögzít tételesen, míg az ügyeleti díjak és műszakpótlékok esetében a jogszabály csak törvényi minimumot ír elő, amelytől pozitív irányban – közös megegyezéssel – eltérhetnek a munkaadók és munkavállalók.

Az ügyeleti díjakkal és műszakpótlékokkal kiegészített fizetés minden esetben az elvégzett munkával áll arányban, így a fizetésbeli eltéréseket ennek fényében kell vizsgálni

 – írják.

A közlemény szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a fizetések csökkenésével kapcsolatban az intézmények részéről még nem érkezett jelzés az Országos Kórházi Főigazgatósághoz. Az egyedi esetek kivizsgálása és tisztázása érdekében pedig azt javasolják, hogy az érintettek forduljanak a munkáltatójukhoz.

„Szeretnénk megerősíteni, hogy a Covid-fertőzött egészségügyi dolgozóknak 100%-os táppénz jár. Az álhírekkel ellentétben az egészségügyi szakdolgozók számára több éves átfogó béremelési program zajlik” – zárják közleményüket.

Sok kórházban nem fizetnek Covid-pótlékot a dolgozóknak

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink