Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 18:34:00

AstraZeneca: Megkérdeztük, hogy beadható-e a második oltás más vakcinával

A szakmai állásfoglalás a szakvélemények alapján születhet meg - válaszolt a koronavírus központ a kérdésünkre a második oltásról.

“Az erről szóló szakmai állásfoglalás a nemzetközi és hazai szakvélemények megvizsgálását követően születhet meg” - válaszolt a Koronavírus Sajtóközpont a kérdésünkre, hogy az első koronavírus elleni védőoltás - például az AstraZeneca vakcina esetében - után beadható-e a második oltás más vakcinával.

Rusvai Miklós virológus az AstraZeneca vakcinával kapcsolatos EMA-vizsgálatok vonatkozásában nyilatkozta azt a Blikknek, hogy “virológiai szempontból nincs akadálya, hogy a második vakcina más oltóanyag legyen” adott esetben.

Az AstraZenecával kapcsolatos vizsgálatokról már szinte naponta jelennek meg hírek. Szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy az AstraZeneca Covid-19 elleni védőoltása és a vérrögképződés ritka formája közötti kapcsolat lehetséges, de nem megerősített. Előtte pedig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tudatta, hogy még nem jutott meghatározó következtetésre az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának mellékhatásaival kapcsolatban, a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek vizsgálatának részeredményeiről az ügynökség később ad tájékoztatást.

Gulyás Gergely az AstraZenecáról: nem változik a 12 hetes protokoll

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte, hogy nincs érdemi különbség a vakcinák között, mindegyik védelmet ad a vírussal szemben. Az AstraZeneca kapcsán azt hangsúlyozta, az Európai Gyógyszerügynökség véleménye szerint az AstraZeneca hatékony és biztonságos. Továbbra is arra kért mindenkit, hogy "ne üljön fel a sokszor gyógyszergyárak közötti üzleti konfliktusból fakadó híreknek". Az a legbiztosabb, ha mindenki a magyar hatóságokra hallgat - jelentette ki.

A mostani protokoll nem változik, továbbra is 12 hét szünetet tartanak az AstraZeneca két dózisának a beadása között - mondta Gulyás Gergely az RTL Klub kérdésére válaszolva.

Müller Cecília: Nem regisztráltak többletmegbetegedést

Müller Cecília az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ismertette az AstraZeneca esetében az EMA állásfoglalását, az Európai Gyógyszerügynökség a továbbiakban is használatra javasolja az AstraZeneca vakcináját, mert annak még mindig több az előnye. Ezt az ajánlást Magyarország is követi, az oltást a későbbiekben is alkalmazzuk. „A saját adataink is erre késztetnek bennünket” - jelentette ki. A vakcina miatt nem regisztráltak többletmegbetegedést, sőt, a trombózisos esetek száma a járvány előtt magasabb volt Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos.

A britek a fiataloknál mást ajánlanak fel, az olaszok 60 év fölött ajánlják

Olaszországban újraütemezik az országos vakcinázási programot, miután az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását 60 év felett ajánlja az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa).

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pedig szerdán tájékoztatott arról, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag előnyei változatlanul messze meghaladják a vakcina alkalmazásával járó esetleges vérrögképződési kockázatokat. Ugyanakkor a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) elővigyázatossági megfontolásból egyelőre azt javasolta: a fiatal felnőtt korosztálynak lehetőség szerint más vakcinákat ajánljanak fel.

Ajánlom

További belföldi híreink