Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-08 09:56:00

Ma van a roma kultúra világnapja – üzent az MSZP

„Akkor járunk el helyesen, ha arra tanítjuk a gyermekeinket, hogy bízzanak az emberek jó szándékában. A mai nap, április 8-a a roma kultúra világnapja pedig alkalmas arra, hogy sokkal jobban figyeljünk egymásra, hogy mit gondolunk a világról és egymásról.”

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnökének közleményét az MTI írta meg. Ebben a politkusnő kifejti, hogy szerinte vitathatatlan tény, hogy a cigány kultúra szerves része a magyar és az egyetemes kultúrának.

Kiemelte a zene szerepét is, úgy gondolja, hogy ez az, ami leginkább betölti a híd szerepét az elfogadás terén a romák és nem romák között.

„Sajnálatos módon még 50 évvel az első Roma Világkongresszus történelmi jelentőségű döntései után is azzal kell szembesülnünk, hogy világszerte, így hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség” – írja Kunhalmi.

A legnagyobb problémának azt tartja, hogy nagyon keveset hallani a romák egyenjogúságát célzó programok megvalósulásáról. Ígéretekből szerinte nincs hiány, azonban ahhoz, hogy a legkiszolgáltatottabbak is esélyt kapjanak teljes paradigmaváltás szükséges a roma gyermekek megszületésétől a felnőtté válásukig.

„A politikának pedig ebben hatalmas a felelőssége, mivel amennyiben valódi segítséget kapnak az integrált oktatásban a roma gyermekek, fiatalok, akkor várható a valódi társadalmi elfogadás, mert a szakiskolát, gimnáziumot, főiskolát vagy egyetemet végzett romák egyenértékűvé vállhatnak” – áll a közleményben.

Kunhalmi és Fekete-Győr is beoltatná magát a kínai vakcinával

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink