Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-07 17:35:00

Gulyás bejelentése: Április végéig akár 4,4 millió embert is be tudunk oltani

"A keleti vakcináknak köszönhetően jó esély van rá, hogy e hónap végéig akár 4,4 millió embert is be tudunk oltani. Jól látszik, hogy néhány héten belül mindenki oltáshoz juthat Magyarországon” - mondta Gulyás Gergely a parlamenti ülésen, egyértelművé téve: nem látnak komoly kockázatot az április 19-ei iskolai nyitásnál.

A parlamentben az azonnali kérdések során Burány Sándor (Párbeszéd) azt tette szóvá, hogy napokkal az első oltás után visszaküldik a pedagógusokat “a veszélyhelyzetbe”, hiszen április 19-én nyitnak az iskolák. S bár elkezdték a tanárok soron kívüli oltását, az igazi védettség ugyanakkor csak a második oltás után hetekkel alakul ki. A szociális munkásokat pedig kizárták a soron kívüli oltásból - sérelmezte.

Gulyás Gergely erre azt mondta, nem “végül és nagy nehezen” döntöttek a pedagógusok soron kívüli beoltásáról, hanem az Operatív Törzs döntésének megfelelően. Anélkül, hogy virológiai vitába belemenne, mert egyiküknek sem szakterülete, arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai gyógyszerhatóság azt tette közzé: a Pfizer vakcina esetében a védettség már az első oltás után jelentős részben kialakul, “beáll”. A második oltás után pedig növekszik - tette hozzá. Mivel 2-3 héttel az első oltás után kialakul a védettség, a kormány nem látja komoly kockázatát az iskolák újrakezdésének, “sőt az élet folyamatossága sokkal inkább biztosítható akkor, ha az iskolák április 19-én megnyitják a kapujukat” - jelentette ki Gulyás Gergely.

Az a reményünk, hogy ennek a hónapnak a  végéig több mint 4 millió embert be tudnak oltani, eddig 3 millió 950 ezren regisztráltak - mondta a miniszter.

Amikor Burány Sándor újra megkérdezte, hogy a szociális munkásokat miért nem oltják soron kívül, Gulyás Gergely azt válaszolta: a területi közigazgatásban dolgozók is nagyon sokakkal találkoznak ügyintézés közben, három történelmi egyház képviselője is a belügyminiszterhez fordult, hogy a lelkészek, akik temetnek, esketnek is igényt tartanak oltásra - amivel nehéz vitatkozni -, de a bolti pénztárosok is sokakkal találkoznak - sorolta.

A kancelláriaminiszter a vakcinát nevezte a jó megoldásnak, és mint mondta, a keleti vakcináknak köszönhetően jó esély van arra, hogy e hónap végéig akár 4,4 millió embert is be tudnak oltani. “Jól látszik, hogy néhány héten belül mindenki oltáshoz juthat Magyarországon” - mondta Gulyás Gergely.​

A miniszterelnök bejelentette: kezdődik a óvatos nyitás

 

Ajánlom

További belföldi híreink