Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-06 12:52:00

Parraghék javaslata: A védettek már korlátozások nélkül élhessenek...

A védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba, “amennyiben elértük a kívánt számokat”. Így a turizmus és a vendéglátás is megkapná az esélyt az újraindulásra - javasolja az Iparkamara, egyetértve egyébként a 2,5 milliós határral, és a 65 év felettiek átoltottságával. Az MKIK egy védettséget ellenőrző applikációt javasol.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány alatt nagy figyelmet fordított a gazdasági nehézségek azonosítására, a vállalkozói észrevételek és javaslatok összegyűjtésére, és a jövőben is így tesz. A beazonosított területeket és lehetséges intézkedéseket folyamatosan megosztottuk és meg fogjuk osztani a szabályozásokért felelősökkel - írják.

A kormányzat meghallgatta a március 20-án tett javaslatunkat, és a jelenleg érvényben lévő - sok esetben a kkv-k szempontjából versenytorzító - korlátozó intézkedések feloldásra kerülnek. Ennek feltétele, hogy a lakosság egynegyede, azaz 2,5 millió honfitársunk megkapja az első oltását. Egyetértünk a kormány azon szándékával is, hogy a 65 év felettiek teljes átoltása szükséges ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk a vírusra legérzékenyebbeket - fogalmaznak.

Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján az Iparkamara következő lépésként azt javasolja: “amennyiben elértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba”. Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat.

A védettség státuszának ellenőrzéséhez egy applikáció bevezetését javasolja az Iparkamara, amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét.

A miniszterelnök a 3-3,5 millióhoz kötötte a szállodák újranyitását

Orbán Viktor a nagypénteki Kossuth Rádiós interjújában azt mondta: az április 13-val záruló héten lehet az a nap, amikor meghaladjuk a 3 millió első oltással már rendelkezők száma. Ez egy újabb lépésre ad lehetőséget, hogy tovább közelítsünk a korábbi életünkhöz - fogalmazott a miniszterelnök. Amennyiben meglesz a 3-3,5 millió beoltott, sikerül megfékezni a halálozások számát, és a fertőzötteké is elkezd csökkenni, onnantól kezdve kaphatnak könnyítéseket a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. Akkor az ő számukra ki lehet nyitni a szállodákat, meg lehet indítani a kulturális életet - mondta pénteken Orbán Viktor, de részleteket még nem árult el.

Az éttermek teraszai azonban úgy tűnik, kinyithatnak áprilisban. “Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen” - ezt március 27-én válaszolta ugyanis Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy online fogadóórán arra, hogy “a tervek szerint hány hét múlva ülhetek le egy étterem teraszára megebédelni?”

Ezek az enyhítések jönnek most, ha meglesz a 2,5 millió beoltott

Az elmúlt napokban többször is beszámoltunk róla, hogyan oldja fel fokozatosan a járványügyi korlátozásokat a kormány, ha meglesz a 2,5 millió beoltott. Orbán Viktor vasárnap egy, a Facebook oldalára feltett videóban azt mondta: “Jó esélyünk van arra, hogy ha holnap és holnapután is rendben mennek a dolgok, akkor a húsvét utáni első, második napon meglesz a 2,5 milliomodik beoltott”.

Ezek után ugyanakkor - a kormányzati közlés szerint - az életünk újraindítása fokozatosan történik: a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva. Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint. A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Ajánlom

További belföldi híreink