Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-06 10:19:00

Nemcsák az SZFE-ről: „Nem pusztán egy diákzavargásról van szó”

Az egyetem honlapján megjelent interjúban vallott az elmúlt időszakról a tavaly augusztusban kuratóriumi felügyelő bizottsági tagnak kinevezett a színész-rendező.

Nemcsák Károly úgy érzi, az egyetem körül kialakult helyzet „egy bizonyos folyamatnak a része” - olvasható a hvg.hu szemléjében.

"Az derült ki, hogy bizonyos emberek nem szeretnének együtt dolgozni jobboldali gondolkodású művészekkel. Ez azért riasztó. Ami rettentően szomorú, hogy a szakmánk iszonyatosan megosztott lett. Oda-vissza"

 - nyilatkozta az interjú során.

A színész-rendező meglátása szerint szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül egy „felépített folyamatot" láthatunk, nem egy egyszerű diákzavargást. Habár, hogy ezalatt pontosan mit értett, nem derült ki.

Azonban többek között szóba hozta a 2019 őszi színházi demonstrációt is, amit szintén nem nézett jó szemmel: „Egy kilopott törvénytervezetre építettek egy demonstrációt, rossz nyilatkozatok is elhangzottak előtte, melyek szerint, ha egy jobb oldali ember pályázik igazgatói posztra, akkor nem biztos, hogy megbízatást kap.”

A Magyar Köztársaság Kiváló Művészeként díjazott színész úgy véli, az SZFE-re ráfért a változás:

„az az ideológiai vonal, amit eddig képviselt az Egyetem szintén frissítésre szorult. Nagyon leszűkült az a kör, akik tanítottak. Semmilyen oldalról nem lehet az a cél, hogy egyen gondolkodású emberek legyenek, mindenféle színnek meg kell jelennie ezen a palettán is”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink