Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-07 05:35:00

Music Hungary Szövetség elnöke: csak az tudja biztosan, hogy mi lesz nyáron, aki már lemondta a rendezvényeit

Tavaly elmaradt a zenei rendezvények 87 százaléka Magyarországon, ami a szektorban dolgozók számára óriási bevételkieséssel járt. Az ágazat ezért most azt várja a kormánytól, hogy a nyitásnak része legyen a rendezvények és a koncertek sorsa is.

A zenei rendezvények 87 százaléka maradt el tavaly Magyarországon – árulta el az ATV Start című műsorának vendégeként Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke. Elmondása szerint egy átlagos évben 60 ezer koncert szokott lenni, melyből tavaly mindössze 8 ezret lehetett megtartani. Ez az iparágban dolgozók jövedelmének 87 százalékos csökkenését is jelenti – hívta fel a figyelmet az elnök.

Weyer szerint a szektornak – mivel a rendezvények hosszú előkészítési időt igényelnek – kiszámíthatóságra és tervezhetőségre lenne szüksége, ezért azt várják a kormánytól, hogy a nyitásnak a rendezvények és a koncertek sorsa is része legyen. Jó lenne tudni például, hogy mikor nyithatnak a teraszok, és hogy ott lehet-e majd élőzene. De fontos lenne tisztázni azt is, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek lehet-e majd koncertet adni.

Eddig 52 ezer magyar zenei rendezvény maradt el a járvány miatt

 

Az elnök szerint segítené az ágazat visszaépülését, ha csökkentenék a koncertjegyek áfáját, vagy ha bevezetnének egy általános kulturális áfát, ugyanis most is vannak olyan kulturális termékek, aminek az áfája 5 százalék.

Weyer egyébéként azt mondta: jelenleg az szektorban csak az tudja biztosan, hogy mi lesz nyáron, aki már lemondta a rendezvényeit. Mindenki más igyekszik minél későbbi dátumot találni abban reménykedve, hogy a halasztással nő az esély az esemény megtartására.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink