Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-06 16:15:00

Győzködi az ellenzék Karácsony Gergelyt, hogy induljon miniszterelnök-jelöltnek

Az MSZP elnökhelyettese szerint változni fog Jakab Péter támogatottsága, ha bejelentkezik egy olyan miniszterelnök-jelölt, aki egy sokkal szélesebb egységet fog teremteni az ellenzéki összefogásban.

„Ha van pénz vadászkiállításra, van pénz a dolgozó emberekre is”

Plusz bérkieséssel jár a munkaidőben történő oltakozás, ezért sokan hezitálnak, hogy elfogadják-e oltást – árulta el az ATV Start című műsorában Komjáthi Imre.

Az MSZP elnökhelyettese szerint az Orbán Viktor által is laborállamnak tekintett Ausztiráról kellene példát vennünk. A szomszédban ugyanis karantén idején is biztosítja az állam a 100 százalékos táppénzt, és a 13. havi béreket is fizetik, de egyéb betegségek – nem csak a koronavírus – esetén is 80-90 százalékos bértámogatást biztosítanak. Az embereknek így eszükbe sem jut betegen munkába menni – fogalmazott Komjáthi arra utalva, hogy itthon sokan fertőzötten is bemennek dolgozni, mert tartanak a bevételkieséstől és a bónuszvesztéstől.

Az Európai Unió egyébként egymilliárd forintot biztosít munkahelyvédelemre. Komjáthi egyelőre nem tudja, hogy a kormánynak mik a tervei ezzel az összeggel, mennyi terveznek lehívni belőle. Korábban ugyancsak uniós támogatásból biztosították az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos egyszeri juttatását, valamint a katások támogatását. Ugyanakkor Komjáthi szerint az erre lehívott nagyjából 500 milliárd csak a töredéke a teljes összegnek, ami a rendelkezésre állhatott volna. Elmondása szerint Romániában, Szlovákiában, de Ausztriában is ennek a többszörösét hívták le.

Azzal kapcsolatban, hogy vajon mi állhat ennek hátterében, Komjáthi úgy vélekedett, hogy a Fidesz „folyamatos brüsszelezése” mellett „rendkívül kellemetlen” lenne, ha Orbán Viktor kijelentené, hogy az unió segített rajtunk.

Az MSZP politikus egyébként a KSH adataira hivatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati elvonásokból, telekommunikációs adókból és uniós forrásokból összesen 159 milliárd forint többlet keletkezett a központi költségvetésben. Szerinte, ha ezt a pénzt a bajbajutottakra költenék, nem itt tartana az ország. „Még mindig nem késő” – vélekedett.

Az elnökhelyettes nehezményezte azt is, hogy a munkaadóknak önállóan kell megbirkózniuk a védekezéssel. Komjáthi több olyan munkahelyről is tud országszerte, ahol hőmérőkapukkal, kontaktkövetéssel és rendszeres teszteléssel, önállóan próbál elejét venni annak, hogy a fertőzés elszabaduljon.

Az MSZP-s politikus szerint egyébként szektoronként eltérő korlátozásokkal kellene megoldani, hogy a vállalkozók újból dolgozhassanak úgy, hogy közben a fertőzés veszélye se növekedjen. Komjáthi a jelenlegi lezárás előtt országjárást tartott, mely során a megkérdezett vállalkozóktól arról értesült: hajlandóak lennének bizonyos egyéni korlátozások vállalására. A politikus szerint még javaslatokat is tettek.

Győzködik Karácsony Gergelyt

Az MSZP elnökhelyettese arról, hogy Jakab Péter egyre nagyobb támogatottságot élvez, mint miniszterelnök-jelölt, úgy vélekedett: ez változni fog, mégpedig akkor, ha bejelentkezik egy olyan miniszterelnök-jelölt, aki egy sokkal szélesebb egységet fog teremteni az ellenzéki összefogásban. „Nagyon várjuk ezt a személyt” – fogalmazott Komjáthi. Kérdésre válaszolva hozzátette: kapacitálják Karácsony Gergelyt, hogy induljon a pozícióért.

Komjáthi: félnek a munkavállalók a bevétel kiestől, ezért nem mennek tesztelni

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink