Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-04-03 15:15:00

Egy év alatt közel százmillióval több üldözött keresztény van a világon

A világ több mint nyolcvan országában 340 millió embert diszkriminálnak a keresztény hitük miatt, többek között ez is kiderül a bemutatott Budapest-jelentés a keresztényüldözésről 2020 tanulmányi kötetből, ami egy egyedülálló tudományos munka , és nem csak magyarul, hanem angolul is olvasható – mondta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a Spirit Fm Magyarország segít! című műsorában.

Idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon online tartották meg a könyvbemutatót a Facebook-on. A Budapest-jelentés 2020 immár a negyedik kiadott kötet. „Az online rendezvény három részből állt: az első részben: a keresztény üldözés és a keresztényellenesség jelenségéről, a második részében nemzetközi jogi szakértőkkel, valamint üldözött keresztény egyházak vezetőivel beszéltünk magáról a jelenségről és a kivezető utakról, a harmadik részben pedig: a kötetet szerkesztő Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutató munkatársaival, és az elemző szakmai munkatársaimmal beszélgettünk”- fogalmazott Azbej Tristan.

Az államtitkár szerint a Budapest-jelentés 2020-as kötetnek az a jelentősége, hogy bemutatja a világ hogyan áll hozzá a keresztényüldözéshez és az üldözött keresztényekhez.

Azbej Tristan hangsúlyozta, „a missziónk, hogy a meg nem hallgatott, ártatlanul szenvedő embereknek a hangja legyünk Nyugaton. Ennek kapcsán, és a szenvedők hangjának a megerősítésének fontos eleme az évről-évre kiadott jelentéskötetünk, amit nem csak magyar, hanem angol nyelven is kiadunk. Ez a kötet lett a világon a keresztényüldözés jelenségével foglalkozó egyik fő tudásbázis, egyfajta referenciamunka”- részletezte az államtitkár.

Azbej Tristan elmondta, a jelentésnek több célja is van, az egyik, hogy bemutassák a Hungary Helps Programot. A tanulmányban egy külön rész foglalkozik a Hungary Helps Program tapasztalataival, eredményeivel, országok példáján keresztül, mutatják be, hogy mit lehetett elérni magyar részről a humanitárius támogatás eszközeivel.

Azbej Tristan hozzátette „a kutatási eredményeken alapulva mutatjuk be a keresztényüldözésnek a súlyosságát. Az egyik leghangsúlyosabb rész a kötetben: a támogatáspolitikai és biztonságpolitikai megfontolásokkal foglalkozik. Nemcsak erkölcsi és politikai értelemben vett útmutatóul kíván szolgálni a kötet, hanem megosztja azokat a tapasztalatokat, hogy a vallási hovatartozás miatt üldöztetést szenvedő és így humanitárius szükséget szenvedő közösségekhez hogyan lehet eljuttatni támogatásokat, ami nem egy egyszerű feladat.„

Az államtitkár állítása szerint jelenleg a világon a Hungary Helps Program tud a legtöbbet az üldözött keresztények helyzetéről. Továbbá az államtitkár hozzátette, hogy „a keresztényüldözés egyre súlyosbodik, a 2020-as statisztikai kimutatás alapján a világon 340 millió embernél is többet ér negatív diszkrimináció, keresztény hite miatt.

Azt is elmondta Azbej Tristan, hogy „egy év alatt 75 millió embert érintett újonnan a hit alapú diszkrimináció. A magyar kormánynak az üldözött keresztényeket megsegítő programja, nagyon erős példát mutat másoknak azzal, hogy a humanitárius támogatás politikának az eszközeivel az elmúlt négy évben százezer üldözött kereszténynek tette lehetővé a szülőföldjükön való maradást vagy az emigrációból való visszatérést.”

A pandémia és a világjárvány a keresztényüldözés jelenségét is súlyosbította, és a humanitárius segítségnyújtást is korlátozta.
Azbej Tristan hangsúlyozta: „mi tudatosan döntöttünk úgy, hogy a magyar emberek életének a megóvása elsődleges, és minden mást megelőz, éppen ezért átcsoportosítottuk az erőforrásainkat, a Hungary Helps Programmal a magyarországi védekezésre. Először magunkat- magyarokat kell megóvni, hogy tudjunk másoknak is segíteni.”

Az üldözött keresztények helyzetét drámaian súlyosbította a koronavírus-járvány, és ennek két oka van, az egyik, hogy a járvány elvonta a világ figyelmét a humanitárius és emberi jogi ügyektől. Ezt ki is használták Afrikában a dzsihadisták, hogy amíg a világ küzd a járvány problémáival, addig ők előre törtek, területeket foglaltak el – említette példaként Azbej Tristan.

Húsvét

A legfontosabb keresztény ünnepkörök idején megfigyelhetők, hogy terrortámadások érik a keresztény közösségeket. „A húsvéti ünnepek alapján csak reménykedni tudunk, hogy ne legyen semmiféle atrocitás, de fel kell készülnünk. Mi Magyarországról nem tudunk egy terrorcselekményt megakadályozni, viszont a szomorú tapasztalatok alapján kidolgoztunk egy olyan módszert, ha terrortámadás történne, akkor a lehető leggyorsabban, 24 órán belül is segítséget tudunk küldeni”- mondta Azbej Tristan.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink